Muutosten hallinta

Ville Sunin urapolku oli selvillä jo ala-asteella: Vetovastuu yli 100-vuotiaasta yrityksestä

Ville Sunin urapolku oli selvillä jo ala-asteella: Vetovastuu yli 100-vuotiaasta yrityksestä

Toimitusjohtajan johtamisfilosofia perustuu kolmeen tukipilariin, joita ovat vaativuus, oikeudenmukaisuus ja esimerkin näyttäminen.

|

Tuhannet yritykset Suomessa vaihtavat vuosittain omistajaa, mutta kaikille ei löydy jatkajaa helposti.

Lappeenrantalaisen Suni Oy:n tulevaisuus on kuitenkin selvä. Ville Suni tiesi jo ala-asteikäisenä, että jonain päivänä hänestä tulee neljännessä polvessa toimitusjohtaja ja yrittäjä yli 100-vuotiaaseen perheyritykseen.

– Vanhemmat onnistuivat aikoinaan salakavalalla aivopesulla myymään minulle tällaisen urapolun, Suni vitsailee.

Osaltaan tilannetta selkeytti sekin, että Sunin kolme isosiskoa eivät halunneet tehdä uraa perheyrityksessä.

– Vaihtoehtoja ei siis oikeastaan ollut, jos haluttiin, että yhtiö säilyy perheen omistuksessa.

Sunille urapolku on ollut mieluinen, sillä hän on aina ollut kiinnostunut kaupanteosta. Lukion jälkeen hän meni kauppakorkeakouluun ja työskenteli opiskelujensa ohessa konserniin kuuluvassa autoliike Auto-Sunissa. Hän ehti työskennellä kehityspäällikkönä ja myyntipäällikkönä ennen kuin yhtiön hallitus valitsi hänet toimitusjohtajaksi vuonna 2015. Suni oli silloin 26-vuotias.

– Titteli sinällään ei hirveästi muuttanut. Omistajana ja yrittäjänä oli selvää, että olisin muutenkin ollut mukana isoimmissa päätöksissä ja ratkaisuissa, Suni sanoo.

Kun Suni tuli toimitusjohtajaksi, hän tarkasteli yrityksen prosesseja kriittisesti ja vähensi seitsemän automyyjää, jotta henkilöstön määrä sopi paremmin myynnin volyymiin. Samalla hän uudisti palkkiojärjestelmän tuloshakuisemmaksi. Hän uskoo, että se myös motivoi työntekijöitä enemmän.

– Se tietysti pelotti myyjiä niin kuin muutos aina pelottaa. Mutta sain heidät ymmärtämään, että muutos on parempi myös heille itselleen. Jokainen tienaa nyt enemmän kuin aiemman palkkausjärjestelmän aikana.

Suni on myös uudistanut esimerkiksi vaihtoautojen myyntiprosessia, panostanut digimarkkinointiin ja alkanut vaatia henkilöstöltä palautekeskusteluja useamman kerran vuodessa.

– Jokaiselle pitää olla täysin selvää, missä on onnistunut ja missä on kehitettävää, hän perustelee.

Johtamisen kolme tukipilaria

Auto-Suni on kasvanut viime vuodet kannattavasti, vaikka autoalalla muuten on vaikeaa. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 76 miljoonaa euroa ja tulos 1,6 miljoonaa euroa.

Suni on toiminut yrityksessä johtotehtävissä kuusi vuotta. Hänen mielestään ok-suoritus ei riitä, vaan on pystyttävä olemaan parhaiden joukossa. Se vaatii ennen kaikkea hyvää johtamista.

– Mitään ei tapahdu, jos esimiehet eivät näe vaivaa ja vaadi toimintatapojen muutoksia.

Sunin johtamisfilosofia perustuu kolmeen tukipilariin: vaativuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja esimerkin näyttämiseen.

Vaativuus tarkoittaa Sunille sitä, että esimerkiksi uusien toimintatapojen toteuttamista vaaditaan päivittäin. Vaatiminen voi olla monelle pomolle hankalaa, koska paljon helpompaa on myötäillä ja antaa periksi.

– Välillä pitää olla kova ja vaativa, eikä aina voi olla kaikkien rakastama tyyppi, Suni sanoo.

Vaativuutta seuraa oikeudenmukaisuus. Suni sanoo, että esimies ei voi luoda suosikkilistoja tai kohdella työntekijöitä eriarvoisesti. Hän sanoo, että esimiehillä on tapana suosia itsensä kaltaisia ihmisiä, mutta sellaisesta ajattelumallista pitäisi aktiivisesti pyrkiä pois.

– Ei siinä ole mitään pahaa, jos tutustuu alaisiinsa tai ystävystyy heidän kanssaan. Mutta jos suosii toisia, se ei ole enää oikeudenmukaista.

Sunin kolmas johtamispilari on oman esimerkin näyttäminen. Se tarkoittaa yritykseen luotujen sääntöjen ja toimintatapojen pilkuntarkkaa, jopa ylikorostunutta, noudattamista.

– Esimies on esimerkin näyttäjä hyvässä ja huonossa. Joka päivä pitää toimia niin, että tiimi on ylpeä ja saada sitä kautta auktoriteettia.

Suni muistuttaa, että pomon ei silti tarvitse tietää kaikesta kaikkea. Pitää kuitenkin nähdä vaivaa asioihin perehtyäkseen.

Kasvatuksesta pohja

Suni sanoo johtamisfilosofiansa olevan lähtöisin kotikasvatuksesta. Myös aliupseerikoulu armeijassa ja johtamisen opinnot yliopistossa ovat tehneet oman osansa.

Tärkein mentori on kuitenkin aina ollut isä Tapani, joka toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Isä ja poika keskustelevat taajaan yrityksen asioista.

– Hänellä on yli 30 vuoden kokemusta liiketoiminnan johtamisesta. Hän voi antaa käytännön neuvoja esimerkiksi verotusasioihin, koska on törmännyt aika moneen taloudelliseen tai verotekniseen asiaan.

Sunin oma työpiste on yrityksen Lappeenrannan autohallissa, jossa hän viettää isoimman osan työajastaan. Ovet ovat avoinna kaikille, sillä Suni uskoo avoimuuteen ja haluaa henkilöstön voivan tulla kertomaan huolistaan matalalla kynnyksellä.

Suni pitää tärkeänä, että henkilöstöä palkitaan hyvästä työstä. Hän uskoo rahan lisäksi myös aineettomaan palkitsemiseen.

– Se tarkoittaa esimerkiksi jokapäiväisen kiitoksen sanomista ja positiivisen palautteen antamista silloin, kun se on paikallaan.

Fakta

3 x Yrityksen johtaminen

Vaativuus. Auto-Sunin toimitusjohtajan Ville Sunin johtamisfilosofiassa ensimmäisenä tulee vaatiminen. Hänen mielestään kovien tuloksien aikaansaamiseksi on oltava todella vaativa. Rimaa on pidettävä jopa vähän korkeammalla kuin mikä on todellinen tavoite.

Oikeudenmukaisuus. Sunin mielestä johtajan on kiinnitettävä erityistä huomiota henkilöstön tasapuoliseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun. Pomolle syntyy helposti suosikkilistoja, jotka saattavat aiheuttaa epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia työntekijöiden keskuudessa.

Esimerkin näyttäminen. Sunin mukaan johtajan on näytettävä esimerkkiä joka ikisessä asiassa ja tehtävä asiat mieluummin jopa vähän paremmin kuin muulta henkilöstöltä vaaditaan. Esimerkin näyttämisessä on Sunin mukaan kyse ennen kaikkea asenteesta ja viitseliäisyydestä.

Sarjayrittäjän 5 oppia: Näin yritys välttää karikot ja seilaa myötätuulessa

Entinen huippu-urheilija Jussi Forsman näkee purjehduksessa ja yritystoiminnassa paljon samaa. Virheitä tulee, mutta ne on pyrittävä minimoimaan.

Mitä on Suomen parhaan työpaikan yrityskulttuuri? Perustajien arvomaailma loi vahvan pohjan

Yrittäjien pitää näyttää esimerkkiä omalla tekemisellään, sanoo Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Saana Tyni.

Miksi työnantajamielikuva on yritykselle tärkeä?

Yrittäjän suurin haaste on se, että potentiaaliset työntekijät eivät tiedä yrityksestä mitään.

Miten yrittäjä voi ratkaista riidat työpaikalla? Puutu nopeasti ja puhu

Hyvän työyhteisön merkki on se, miten konfliktitilanteet pystytään käsittelemään.

Aina ei tarvitse olla startup – Miten perinteinen yritys kasvaa gaselliksi?

Helsingin Kurottajapalvelu on onnistunut luomaan työpaikalle asenteen, jossa kaikki tekevät työtä yrityksen eteen.

Kuinka paljon pitäisi nukkua? Uni vaikuttaa lähes kaikkeen

Ihminen tarvitsee vähintään 7–8 tunnin yöunet. Myös unen laatu ratkaisee palautumisen.

Kiinnostaako pääomasijoittaja? Tällainen on sijoituksen polku

Pääomasijoituksen polku rakentuu karkeasti neljästä osasta. Tavoitteena on aina exit.

Kova kasvu vaatii rahaa – Milloin pääomasijoittaja on hyvä vaihtoehto?

Pääomasijoittaja edellyttää yrittäjältä näyttöjä. Rahan lisäksi sijoittaja tuo yritykseen osaamista.

Pariskunta pelasti pikkukylän huoltamon – markkinarako löytyi pienkoneista

Kolmekymppisten Miia ja Joni Behmin huoltoasema on kodinomainen kohtaamispaikka, jossa yksinäinen löytää juttukaverin ja mökkiläinen tapaa paikallisia.

Lataa lisää