Muutosten hallinta

Yrittäjä joutui kovan paikan eteen luottomiehen kuoltua traagisesti
TAHKOcomin perustaja Matti Kuosmanen palasi Espanjan lämmöstä Nilsiään, koska asiat niin vaativat.

Yrittäjä joutui kovan paikan eteen luottomiehen kuoltua traagisesti

Matti Kuosmanen on aina osannut tarttua tilaisuuksiin. Onneton sattuma sai hänet palaamaan yhtiön johtoon 20 vuoden tauon jälkeen.

|

Espanjaan asettunut Matti Kuosmanen muistaa ikuisesti päivän, jolloin hän sai suruviestin puhelimeen kävellessään Fuengirolan rantahietikolla tammikuussa 2015. Kuosmasten perheyhtiön TAHKOcomin toimitusjohtaja ja hyvä ystävä Jari Mathalt oli pudonnut traktorillaan jään läpi ja hukkunut.

– Olin puhunut Jarin kanssa puhelimessa pari päivää aiemmin. Siinä oli kaikki mahdollinen epäonni mukana, muistelee Kuosmanen .

Yhtiö oli vailla toimitusjohtajaa. Parikin sopivaa ehdokasta olisi ollut omassa firmassa. Heille avautui kuitenkin muita haasteita.

– Miehet loppuivat, joten minun oli pakko tulla takaisin, Kuosmanen kertoo paluustaan matkailumarkkinointiyrityksen johtoon pitkän tauon jälkeen.

Kuka: Matti Kuosmanen
Ikä: 55
Kotipaikka: Nilsiä
Tavoite yrittäjänä: Firma toimii ja sekä työntekijöillä että asiakkailla on hyvä olla.

Yritys: TAHKOcom
Toimiala: Matkailumarkkinointialan yritys
Liikevaihto: Noin 6,5 miljoonaa (2018)
Henkilöstö: 10 (yhteensä tytäryhtiöiden kanssa 40).

Paluu oli kovaa vääntöä

Kuosmanen oli vetäytynyt operatiivisesta johtamisesta vajaat 20 vuotta aiemmin ja jatkanut yhtiönsä kehittämistä hallituksesta käsin. Paluuta toimitusjohtajaksi helpotti se, että liikkeenjohdon koulutuksen saaneet lapset Isa-Maria ja Teo tulivat apuun. Yritystä alettiin vetää tiiminä.

Paluu ja sopeutuminen oli silti melkoista opettelua.

– Tiukkoja ovat nämä neljä vuotta olleet, mutta kaikesta on selvitty. Totta kai tiesin paljon, koska olin koko ajan työskennellyt yhtiön hallituksessa. En tiennyt arjesta yhtään mitään, eikä minua edes kiinnostanut. Minulle riitti, että firma teki tulosta.

Ensi töikseen Kuosmanen kävi kirjanpidon jokaisen kuitin läpi. Hän halusi nähdä, mitä kaikkea firma tekee. Sen jälkeen mies tutustui rakenteisiin, jotta pystyi näkemään, mitä pitää kehittää ja muuttaa.

– Minulla on ollut aina ajatuksena, että sinne mennään, missä ratsuväkeä tarvitaan. Ja kun kyseessä on oma lapsi, niin tahdoin varmistaa, että työpaikat säilyvät ja hommat menevät eteenpäin.

Periksi ei anneta

Vaikka paluu oli vaikea, Kuosmanen ei ole tottunut antamaan periksi. Hänen ideansa tuntuvat välillä muista hulluilta, kuten asunnon rakentaminen vesitorniin tai Nilsiän Louhosareena.

Marja-Liisa ja Matti Kuosmanen kuvattuina Savon Yrittäjien juhlassa Tahkolla.

Firman syntyyn tarvittiin 1980-luvun lopulla joukko yhteensattumia ja luontaista bisnesvaistoa. Vuonna 1988 Matti ja hänen vaimonsa Marja-Liisa Kuosmanen olivat jo jättämässä Suomen, kun rinkkamatka poiki rakennusalan työpaikan Australiaan. Muutto viivästyi ja kariutui, kun lääkärintodistuksen lomakenipusta puuttui yksi paperi.

– Vaimo sai opettajan viran Nilsiästä, ja itse ryhdyin rakennusalan insinöörinä rakentamaan taloa, Kuosmanen muistelee.

Leipä tuli aluksi isännöinnistä, rakennusten suunnittelusta ja valvonnasta. Lomakohteiden vuokravälitys tuli myöhemmin mutta nousi suureksi bisnekseksi Lapin laskettelubuumin levittyä myös Nilsiään. Vuokraus lähti liikkeelle kymmenestä mökistä, kun nyt niitä on 800. Tarvittiin vielä yksi onnenkantamoinen.

– Erään projektin yhteydessä joku sanoi sivumennen, että netti on kova juttu ja minun kannattaisi hakea firmalleni Tahko.com-osoite. Sanoin, etten ymmärrä mitään, mutta kuulostaa hyvältä.

”Kun palasin takaisin, aivan ensiksi kävin läpi jokaisen kuitin kirjanpidosta.”

Silti kesti 5–10 vuotta, ennen kuin nettivälitys alkoi kunnolla tuoda rahaa firmaan. Kuosmaset olivat aikaansa edellä ja pystyivät hyödyntämään paikallisia toimijoita niin, että jopa ulkomaiset nettivarausjätit ovat pysyneet takana.

– Meillä on huolto ja verkosto hallussa, mikä pitää asiakkaat tyytyväisinä, Kuosmanen kertoo.

Muutto Espanjaan

Kuosmanen jätti firman ulkopuoliselle toimitusjohtajalle 1997, ja vuotta myöhemmin perhe päätti muuttaa Espanjaan. Hyvässä kasvussa olleen yrityksen vetovastuu siirtyi Jari Mathaltille.

– Hän oli tullut aikoinaan minulle töihin ja oli paras kaverini. Olin hieman jo väsynyt firman vetämiseen. Oman firman jättäminen muiden käsiin on aina ollut iso juttu, mutta silloin on tapahtunut iso pomppu eteenpäin.

”sanoin, etten ymmärrä netistä mitään, mutta kuulostaa hyvältä.”

Etäisyyden ottaminen on aina päästänyt Kuosmasen luovuuden valloilleen. Tuhannet sähköpostit singahtelivat operatiivisen johdon suuntaan, kun hän kehitti firmaansa etänä.

– Olen luonteeltani enemmän strategi ja muutosjohtaja kuin käytännön asioita pyörittelevä toimitusjohtaja. Heti kun saan asiat rullaamaan, siirryn mieluusti taustalle, hän toteaa.

Jälleen on koittamassa aika, jolloin Kuosmanen harkitsee johtamisen jättämistä nuoremmille – tällä kertaa omille lapsille.

– Ei tässä tarkoitus ole ryhtyä jarrumieheksi. Pitää uskaltaa luopua – aivan kuten silloin 1998, kun pakkasimme laukkumme ja läksimme koko perheen voimin Espanjaan.

Fakta

Matti Kuosmasen kolme ohjetta yrityksen johtamiseen

Oikeudenmukaisuus. ”Kun pyrit tekemään asiat oikein, voit nukkua yösi rauhassa. Työssä joutuu olemaan monta kertaa olemaan välikätenä vaikkapa vuokralaisen ja omistajan välillä – toimimaan tuomioistuimena. Maalaisjärjen käyttö on sallittua ja suotavaa.”

Opi delegoimaan. ”Pitää antaa vastuuta ja luottaa muiden tekemisiin. Itse ei ehdi kaikkea tehdä ja toisaalta jää aikaa miettiä muita asioita. Virheiden kautta oppii parhaiten. Pitää osata myös luopua ja heittäytyä tyhjän päälle, vaikka yritys on kuin oma lapsi.”

Perkele. ”Joskus pitää lyödä nyrkkiä pöytään. Aina eivät asiat mene nätisti, ja toisinaan joutuu tekemään kovia päätöksiä. Voi olla, että olen Nilsiän viimeinen patruuna eikä tällaisia toimintatapoja tarvitse lasteni periä, mutta tällaisena minut varmaan muistetaan.”

Miten kaikki pysyy hallinnassa, kun työntekijämäärä pomppaa kolmesta 17:ään?

Terveysteknologiayritys Neuro Event Labsin työntekijämäärä moninkertaistui vuonna 2018. Kasvavan yrityksen me-henki rakentuu tasa-arvosta ja yhdessä tekemisestä.

Franchising-yrittäjän täytyy jaksaa verkostoitua

Franchising-yrittäjältä vaaditaan paitsi oman toimialan tuntemusta myös verkostoitumiskykyä ja asiakaspalvelutaitoja, kirjoittaa VMP:n yrittäjäpalveluiden johtaja Jani Suominen.

Hyvinvoiva yritys tarvitsee hyvinvoivat työntekijät

Yritys voi hyvin, kun sen työntekijät voivat hyvin ja sekä sisäinen että ulkoinen viestintä toimivat saumattomasti, kirjoittaa Easymoven toimitusjohtaja Riku Laine.

Mitä on Suomen parhaan työpaikan yrityskulttuuri? Perustajien arvomaailma loi vahvan pohjan

Yrittäjien pitää näyttää esimerkkiä omalla tekemisellään, sanoo Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Saana Tyni.

Työilmapiiri kuntoon – 10 tapaa, joilla jokainen voi vaikuttaa

Työilmapiiri ei tule kuntoon liikuntaseteleillä eikä esimies voi luoda hyvää henkeä yksin, kirjoittaa Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Miksi työnantajamielikuva on yritykselle tärkeä?

Yrittäjän suurin haaste on se, että potentiaaliset työntekijät eivät tiedä yrityksestä mitään.

Miten yrittäjä voi ratkaista riidat työpaikalla? Puutu nopeasti ja puhu

Hyvän työyhteisön merkki on se, miten konfliktitilanteet pystytään käsittelemään.

Miten syntyy vahva yrityskulttuuri? Katso Juho Toivolan neuvot

Työpsykologi listaa, mitä yrityskulttuuri tarkoittaa, miten sitä voi kehittää ja miksi se on tärkeää.

Taidot opitaan koulussa, tehokkuus työmaalla

Yrittäjän resurssit eivät riitä kouluttamaan työntekijöitä pystymetsästä. Työharjoittelulle on silti perusteet, kirjoittaa Korson Sähkö-Yksikön Sami Haatanen.

Lataa lisää