Muutosten hallinta

Yrityksen voi siirtää perillisille, mutta yrittäjän asennetta ei voi testamentata

Juha Nalli

Kirjoittaja on lappeenrantalaisen perheyrityksen Armpa Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja. Yrityksellä on kesäaikaan toimivat Laivaravintola Prinsessa Armaada ja Kesähotelli Karelia-Park.

Yrityksen voi siirtää perillisille, mutta yrittäjän asennetta ei voi testamentata

Sukupolvenvaihdos ei onnistu ilman intohimoa ja asennetta, kirjoittaa Armpan Juha Nalli.

Olin puolivuotias, kun isäni perusti yrityksemme vuonna 1980.

Hän työskenteli Lomaliitto ry:n aluepäällikkönä, kun työnantaja myi kannattamattomia yksiköitä pois. Isä osti laivaravintolan ja kesähotellin liiketoiminnan. Hänestä tuli ravintola-alan yrittäjä.

Yritys siirtyi minulle virallisesti sukupolvenvaihdoksessa vuonna 2010, mutta tosiasiassa olin kasvanut siihen kiinni pikkuhiljaa. Pyörin isän jaloissa pikkupoikana, kun kävimme ostamassa tavaraa tukusta. 13–14-vuotiaana kävin tiskaamassa ja korjailemassa astioita pöydistä. Vuonna 2000 tein ensimmäisiä esimiesvuoroja.

Perheyrityksen jatkaminen ei silti ollut minulle itsestään selvää. Lapsena tuntui, että vanhemmat olivat aina töissä kiinni. Nyt ymmärrän, että todellisuudessa he olivat sitä vielä paljon enemmän kuin arvelin. Monet tietävät, että yrittäjäpariskunnan elämä on haastavaa: kaikki munat ovat väkisin samassa korissa, joten elämässä on epävarmuutta.

Minua ei painostettu yrittäjyyteen. Armeijasta päästyäni isä otti puheeksi, että olisiko minulla innostusta jatkaa toimintaa. Harkittuani asiaa jonkin aikaa suostuin. Seuraavan kymmenen vuoden aikana hankin koulutusta ja otin isältä vastaan hiljaista tietoa.

Kun astuin remmiin, sovimme, että edellinen polvi ei sekaannu liikaa tulevien päätöksiin mutta auttaa tarvittaessa. Näin etenimme. Monta kertaa kysyinkin isän mielipidettä.

Sukupolvenvaihdokseen liittyy aina pieniä paineita. Onneksi vanhempani olivat hoitaneet asiat hienosti, joten yritys oli vakaalla pohjalla.

Joskus olen pohtinut, olenko onnistunut kasvattamaan yrityksen toimintaa omilla ansioillani vai olenko syntynyt kultalusikka suussa. Olen tullut siihen lopputulokseen, että olen oppinut pyörittämään toimintaa varsin onnistuneesti.

Alusta saakka olen pyrkinyt seuraamaan ravintolatrendejä. Juomien myynti on monissa ravintoloissa laskussa, mutta ruokamyyntiä on ollut mahdollisuus kasvattaa. Kun aloitin, ruokamyynti oli alle 10 prosenttia liikevaihdosta, nyt jo 30. Tämä on vaatinut keittiön laajentamista useaan otteeseen.

Vaimoni pyörittää Kesähotelli Karelia-Parkia ja minä Laivaravintola Prinsessa Armaadaa. Elämme lapsiperheen arkea, mutta toiminta pitää saada siitä huolimatta rullaamaan yrityksessämme, jossa myynti tulee pääasiassa kesällä.

Jossain vaiheessa omat lapseni tulevat siihen ikään, että kysyn heiltä, kiinnostaako heitä jatkaa perheemme yritystoimintaa. En tuputa, vaan mielenkiinto pitää tulla heiltä itseltään. Ilman sisäsyntyistä intohimoa yrittämiseen ei voi menestyä.

Yrityksen sukupolvenvaihdos vaatii pääomaa – sijoitusyhtiö tuli apuun

Luontaistuotteita valmistava Valioravinto siirtyi kolmannelle sukupolvelle, joka pisti vauhtia päätöksentekoon.

Kebabista ja pihveistä syntyi menestyvä bisnes – yrittäjälle on tärkeintä laatu

Ole Snellman on rakentanut pakastetusta lihasta menestystarinan, Oles Fast Foodin. Sukupolvenvaihdos on hänelle helpotus.

Hullut haasteet houkuttelivat – Kanada sai jäädä, kun vanhemmat pyysivät perheyrityksen jatkajaksi

Milla Korpela otti veljensä kanssa vastuun vanhempiensa yrityksestä. Puolentoista vuoden siirtymäaika antoi hyvät valmiudet työhön.

Hattufirma nuorentui kerralla – saa markkinointiin vetoapua bloggaajilta

Kati Niemi laittoi uusiksi mallistot, markkinoinnin ja myynnin. Niin perheyrityksestä kuoriutui KN Collection.

Tytär otti ohjat muovisaumaamossa: Turha väliporras jäi historiaan

Saintexin toimitusjohtajan Susanna Blomqvistin mukaan yhteishenki on parantunut, kun työntekijät on otettu mukaan tekemään päätöksiä.

Tytär mylläsi perheyrityksen täysin – jäljelle jäi brändi ja hyvä henki

Elina Illukka on kasvattanut Eläinlääkäriasema Pet-Vetiä rohkeasti uudistaen. Muutoksen johtaminen on vaatinut kylmähermoisuutta.

Liika rönsyily on iso riski – yrittäjä tajusi sen vaikeimman kautta

Kuopiolainen Medikro oli mennä nurin 1990-luvun lamassa. Paluu vanhaan visioon auttoi oikeille raiteille.

Uusi omistaja pisti tuulemaan – näin yritys muuttui

Muovialan yritystä johtavan Wille Viittasen halu uudistua potkii eteenpäin.

Lataa lisää