Muutosten hallinta

Yrittäjät kertovat: Näin korona vaikuttaa arkeen

Yrittäjät kertovat: Näin korona vaikuttaa arkeen

Yrittäjiä on kehotettu varautumaan koronan aiheuttamiin taloudellisiin vaikutuksiin.

| |

Maailmalla jylläävä koronavirusaalto heijastuu jokaisen suomalaisen yrittäjän arkeen. Media uutisoi uusista tartunnoista päivittäin.

Vaikutukset ovat erilaiset riippuen yrityksen koosta, asiakkuuksista ja toimialasta. Yksi asia näyttää yhdistävän kaikkia, nimittäin epätietoisuus poikkeustilanteen kestosta.

Yrittäjiä on kehotettu varautumaan pandemian aiheuttamiin taloudellisiin vaikutuksiin ja suojautumaan paitsi itse myös suojaamaan henkilökunta mahdollisimman hyvin tartunnalta.

Talouskysymyksissä ensimmäisinä tulevat esiin kassanhallinta ja rahoituksen turvaaminen. Taloushallintoliiton jäsenpalveluiden johtaja Ari Lahdenkauppi on listannut keinoja, joiden avulla rahavirrat voi purkaa auki. Myyntisaatavien kierron nopeuttamiseen on myös omat keinonsa.

Yritystoiminnan sopeuttaminen on kuitenkin edessä varsin nopeasti, mikäli myynti ja liikevaihto sakkaavat. Tunnettu kasvuyrittäjä Micke Paqvalen on kertonut Y-Studiolle, miten hän joutui reagoimaan, kun kasvun pohja mureni yhdessä yössä.

Sami Eljaala, High Peak Finland Oy

Liikelahjayritys High Peak Finlandin osakas ja liiketoimintajohtaja Sami Eljaala on seurannut viime päivien kehitystä huolestuneena. Korona on päivittäinen puheenaihe.

Kuvassa Sami Eljaala

Yhtiöllä on yksinoikeus rallin MM-sarjan virallisten tuotteiden suunnitteluun, tuottamiseen ja myymiseen. Lisäksi High Peakilla on sopimukset muun muassa Suomen jääkiekkoliiton kanssa Leijonat-fanituotteiden myynnistä ja Rallicrossin MM-sarjan fanituotemyynnistä. Tapahtumia on jo peruttu tai siirretty.

– Tässä vaiheessa kokonaiskuvan muodostaminen on mahdotonta, Eljaala sanoo.

High Peak on kasvanut viime vuosien aikana voimakkaasti. Viime vuonna sen liikevaihto oli yli 11 miljoonaa euroa. Yrityksessä on 35 työntekijää.

Liikevaihdon kasvu on tuonut mukanaan myös isot saatavat.

– Meillä on yksi ongelmallinen asiakas Etelä-Saksassa, ja Italiassa asiakkaan koko liiketoiminta on pysähtynyt. Se on meille konkreettinen ongelma, Eljaala kertoo.

Toinen ongelma on tuotteiden saatavuus. Yrittäjän mukaan osa myyntiin tarkoitetuista tuotteista tulee Kaukoidästä, eikä niitä ole saatu ajallaan. Asiakkailta on löytynyt kuitenkin ymmärrystä toimitusten myöhästymiseen.

High Peak Finlandissa on varauduttu pandemian jatkumiseen siten, että uusia ostoja on rajoitettu. Myös matkustamista on vähennetty. Tällä hetkellä ajettavassa Meksikon MM-rallissa on yksi yrityksen työntekijä Suomesta, paikallinen kumppani vastaa pääosin fanituotteiden myynnistä.

– Spekulointi on turhaa. Pitää vain reagoida ja katsoa päivä kerrallaan, miten asiat edistyvät, Eljaala sanoo.

Iris Mäkinen, Mäntän Klubi

Hotelli- ja ravintolayritys Mäntän Klubin omistaja Iris Mäkinen kertoo olevansa sanaton. Selviämiskeinot koronaepidemian aiheuttamasta asiakaskadosta ovat vähissä.

Hotelli- ja ravintola-ala on ollut eturintamassa ottamassa iskuja vastaan.

– Tiistain jälkeen ei ole tullut yhtään varauksia ja kaikki tilaisuudet on peruutettu. Ravintola on vielä auki ja lounasasiakkaita on käynyt jonkin verran. Pitää todella miettiä, miten tästä selvitään, Mäkinen sanoo.

Hänen mukaansa hotelli- ja ravintola-alalla alkuvuosi on muutenkin hiljaista, joten puskurit ovat vähissä.

– Ei ole mitään tietoa, kuinka kauan tämä kestää. Jostain on kuitenkin rahaa saatava. Kassakriisi on vääjäämättä edessä, Mäkinen kiteyttää.

Tomi Lantto, Antell

Noin sataa ravintolaa ja kahvilaa pyörittävän perheyritys Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto ennustaa koronapandemian aiheuttavan lisää myynnin menetyksiä kuin tähän mennessä on nähty.

Antellin henkilöstöravintoloiden myynti on laskenut koronan takia 5–10 prosenttia.

– Lasku jyrkkenee. Jotkut asiakasyritykset ovat tehneet päätöksen, että kukaan heidän työntekijöistään ei saa syödä julkisissa tiloissa, Lantto sanoo.

Hänen mukaansa Antell on varautunut henkilöstöravintoloissaan hyvin erilaisiin kriisitilanteisiin. Yksi niistä on pandemia. Viisiportaisessa toimenpidetaulukossa on muun muassa määritelty, kuinka usein ottimia pitää vaihtaa, käsidesien sijoittelusta ja asiakkaiden ohjeistuksesta.

Antellin aluepäälliköt soittavat myös asiakkaita läpi ja kysyvät heidän toiveitaan. Osassa henkilöstöravintoloissa on siirrytty annostelemaan ruokia niin sanotun noutopöytätarjoilun sijaan.

– Pidämme koronaseurantapalavereja viikoittain ja jaamme uusia ohjeistuksia. Meillä on vahva tase ja iso kassa, joten meidän ei tarvitse lähteä lomauttamaan henkilökuntaa. Sen sijaan ajamme työaikapankkeja nyt miinukselle, Lantto kertoo.

Linda Saukko-Rauta, Redanredan Oy

Jyväskylässä asuva, live-kuvituksia tekevä Linda Saukko-Rauta kertoo, että koronaviruksen takia on peruttu joitain tapahtumia.

Linda Saukko-Rauta

Niiden siirtäminen verkkoon ei kuitenkaan tuo lovea yrityksen liiketoimintaan, koska yrittäjä on tehnyt jo joidenkin vuosien ajan livekuvituksia etänä.

Perutuista tapahtumista vapautuvan ajan Saukko-Rauta ja hänen vuoden alussa palkkaama työntekijä käyttävät työsuman purkamiseen ja uuden kehittämiseen, kuten etäkoulutusten suunnitteluun.

Töitä on yhä riittänyt, ja myös puskuri auttaa tasoittamaan yllättävää tilannetta.

– Ymmärrän kuitenkin, että pienyrittäjille tilanne voi olla vaikea, Saukko-Rauta sanoo.

Tilanne on tullut päälle niin ryminällä, ettei yrittäjä ole ehtinyt tehdä vielä suunnitelmia pitkälle tulevaisuuteen.

Jani Törmi, Salaojamestarit Oy

Oululaisen maanrakennusyrityksen Salaojamestareiden työt pyörivät työmailla normaaliin tapaan, eikä korona näy sen toiminnassa – tai asiakkaiden rakentamisinnossa.

Yritys on kasvanut vauhdilla, ja töitä on riittänyt kiireeksi asti. Myös kevät näyttää jatkuvan samalla sykkeellä.

Yrittäjä Jani Törmi kertoo, että Salaojamestareissa vältetään turhaa hysteriaa. Korona ei ole käytäntöä muuttanut.

– Elämme ihan normaalisti. Tietenkin vanhusten ja henkilöiden, joilla on perussairauksia, pitää olla varovaisia. Mutta meillä on töissä perusterveitä ihmisiä. Jos jotain tulee, se pitää sairastaa pois.

Virukseen suhtaudutaan kuin normaaliin kausi-influenssan kaltaiseen tautiin.

– Voihan se tietenkin vaikuttaa rakentamiseen, mutta luulen, että toiminta jatkuu normaalisti.

Fakta

Koronavirus: miten toimin?

Fennian senior underwriter Tapani Mattila kertoo, että pk-yrittäjiä on huolettanut erityisesti se, mitä tehdä, kun asiakkaat ja työntekijät jäävät kotiin, eikä raha liiku. Samaan aikaan kulut juoksevat, mutta tulot putoavat.

Tilanteessa on yllättänyt myös muutosten nopeus.

– Kun ihmiset eivät liiku tai tee hankintoja, sen varalle ei löydy vakuutuksia. Tilanne on huolestuttava, Mattila sanoo.

Miten yrittäjä voi varautua tai toimia, jos korona heijastuu yritystoimintaan seuraavin tavoin? Mattila vastaa.

Miten yllätyksiin voi varautua jo etukäteen?

Tärkeää on se, että yrityksen kassa on kunnossa. Tilapäiset notkahdukset eivät silloin vaikuta niin syvästi.

Jos päällä on esimerkiksi yritystoiminnan aloittamisen investoinnit, voi varautuminen kuitenkin olla vaikeaa.

Kulujen sopeutus

Kulut on sopeutettava tilanteeseen niin hyvin kuin pystyy.

Jos esimerkiksi lainan takaisinmaksu on kesken, rahoittajan kanssa on syytä neuvotella maksuajoista.

Asiakas ajautuu maksuvaikeuksiin viruksen takia

Yhtä lailla ulkomaiset ja kotimaiset asiakkaat voivat joutua eri syistä maksuvaikeuksiin.

Valveutunut yrittäjä tarkistaa asiakkaiden luottotiedot ja pyrkii varmistamaan saamisensa jo etukäteen.

Muutosnopeus voi kuitenkin yllättää, ja luotettavaksikin koettu pitkäaikainen asiakas voi joutua vaikeuksiin ja rahan saannissa on ongelmia.

Asiakkaiden maksukyvyn ja oman asiakaskunnan käyttäytymisen seurantaa kannattaa nyt tehostaa.

Tuotanto katkeaa kokonaan, eikä tuotteita saa myytiin

Jos alihankkijalta tilaa komponentteja, on yrittäjän järkevää etsiä varalle myös toisia komponenttien valmistajia.

Ostojen hajautus voi ratkaista tilanteen, joissa yhden komponentin toimittajan tuotanto hyytyy kokonaan.

Yrittäjän ei siis kannata jättää yrityksen toimintaa yhden kortin varaan. Muutoksiin on helpompi reagoida nopeasti, kun toimintasuunnitelma on jo valmiina.

Asiakkaat lakkaavat yhtäkkisesti kuluttamasta tuotteita tai palveluja

Mieti, voitko kokeilla uudenlaisia keinoja toteuttaa liiketoimintaa. Mahdollista on, että liikevaihdoissa tehdään nyt hyppyjä, joiden vaikutukset kantavat myös tulevaisuuteen.

Esimerkiksi ravintolassa syömisen sijaan syödään enemmän kotona, ja entistä useammat ravintolat voivat kokeilla kotiinkuljetusta.

Yrittäjä tai työntekijä sairastuu?

Seuraa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita. Älä altista muita taudin leviämiselle.

Tärkeää on se, että itse kukin käyttää maalaisjärkeä ja seuraa viranomaisten ohjeita.

Tärkeimmät vakuutukset

Epidemiavakuutus
Vakuutus korvaa viranomaisen määräämät puhdistustoimenpiteet. Asiakaskatoon nähden korvaukset voivat kuitenkin olla maltilliset.

Sairauskuluvakuutus
Tapaukset ovat toistaiseksi olleet lieviä, ja potilaat on hoidettu julkisen terveydenhoidon piirissä tai kotihoidossa.

Ainakin toistaiseksi enemmän vahinkoa aiheuttaa se, että väki on pois töistä. Siihen ei löydy lääkettä vakuutuspuolelta.

Keskeytysvakuutus
Osalla yrittäjistä on yrityskeskeytysvakuutus, joka kattaa myös epidemian aiheuttamia keskeytysvahinkoja. Vakuutuksessa korvauksen edellytyksenä on se, että viranomainen on antanut kirjallisesti toimipaikan käyttöä koskevat rajoitukset.

Näin ollen tämä vakuutus ei kata esimerkiksi menetyksiä, jotka syntyvät, kun asiakkaat eivät yksinkertaisesti liiku tai työntekijät sairastuvat.

Tapaturmavakuutus ja etätyövakuutus
Työntekijän tapaturmavakuutus on voimassa myös etätöitä tehtäessä, mutta se korvaa vain vahinkoja, jotka ovat yksiselitteisesti syy-yhteydessä työntekoon. Näin ollen vaikkapa kompastuminen kahvia hakiessa jää vakuutusturvan ulkopuolelle.

Vakuutusturvaa voi täydentää vapaaehtoisella etätyövakuutuksella tai vielä kattavammalla vapaa-ajan ryhmävakuutuksella koko henkilöstölle.

Porilainen perheyritys kasvoi kellarista miljoonaluokkaan: ”Kannattava kasvu on yksi yrityksen perusarvoista”

Fiblon on kokenut 40 vuoden aikana lukuisia muutoksia. Vaikka maailma muuttuu, vahva yrityskulttuuri ja yhteinen suunta ovat vankka perusta kasvulle.

Koronakevät yritysneuvojan silmin: ”Tilanteen alussa moni oli epätoivon partaalla”

Kevään koronakriisi on pakottanut hyvinkin toimeentulevat yrittäjät hakemaan apua. Uusyrityskeskusten korona-apu on tavoittanut tuhannet yrittäjät ympäri maata.

Sesonkialalla on pärjättävä, oli vastassa mitä vain: Yrittäjä kertoo, mitkä ovat marjabisneksen menestyksen avaimet

Korona on tänä kesänä luonut paineita niille aloille, joiden myynti tapahtuu erityisen lyhyen ajan sisällä. Helsinkiläisen Marjapuodin kauppias Vili Auvinen kertoo, miten sesonkiluonteisella alalla pärjätään poikkeusaikana ja sen ulkopuolella.

Kasvosuojainten kysyntä johti hurjaan kasvuun: Filterpak palkkasi yli 50 uutta työntekijää ja liikevaihto vähintään tuplaantuu

Helmikuussa Filterpak mietti, pitäisikö kasvosuojaimia alkaa valmistaa. Silloin yritysjohto totesi, ettei mukaan kannata enää lähteä. Nyt kasvosuojaimia valmistetaan ympäri vuorokauden.

Vahva visio siivitti eteenpäin – Kampaamoyrittäjien ensimmäinen vuosi ei takunnut koronaan

Laura Santasen ja Tiina Junnon perustama matkailuteemainen kampaamo Aroha Helsinki syntyi pikavauhdilla, jotta maailmanmatkaajat ehtivät matkoilleen.

Korona pakotti palvelualan digiloikkaan – Hyödyt ovat kiistattomat

Digitalisaatio on tullut palvelualalle jäädäkseen, ja alan kannattaa ottaa siitä kaikki irti, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Parempaa tietoa yritysten taloudesta

Koronakriisin vuoksi yrityksille jaetut rahoitustuet ja niitä koskeva kritiikki ovat nostaneet esiin tarpeen saada nykyistä luotettavampaa tietoa yrityksen maksukyvystä, kirjoittaa ekonomi Lassi Mäkinen.

Kun korona iski, yrittäjät toimivat: Kaksi yrittäjää kertoo, miten he käynnistivät myymäläautotoiminnan nollasta viikossa

Tänä keväänä nopeat päätökset ja ketteryys ovat olleet valtteja. Muutosten keskellä on korostunut myös yhteistyökumppaneiden merkitys.

Äkkihypyllä toimitusjohtajaksi ja keskelle koronakriisiä – Miikka Väänänen ryhtyi luotsaamaan perheyhtiötä poikkeusoloissa

Tutustumisvaiheen jälkeen Miikka Väänänen suunnittelee jo kiinteistöihin ja rakentamiseen keskittyneen Master Yhtiöiden kehittämistä ja yritysostoja.

Lataa lisää