Muutosten hallinta

Sami Haatanen

Kirjoittaja on Korson Sähkö-Yksikkö Oy:n toimitusjohtaja.

Yrityksen uusi vetäjä ansaitsee työrauhan

Pohdin kolmea kysymystä, kun minua kysyttiin työntekijästä toimitusjohtajaksi, kirjoittaa Korson Sähkö-Yksikön Sami Haatanen.

|

Siitä on varmaan viitisen vuotta, kun ajatus heitettiin ilmaan ensimmäisen kerran. Mitä tuumisit, jos sinusta tulisi seuraava toimitusjohtaja?

Yrityksen perustajalla ja yrittäjällä oli ollut näkemys, että hän siirtyisi syrjään, kun 60 ikävuotta tulee täyteen. Olin työskennellyt yrityksessä jo yli 15 vuotta ja ollut pitkään hänen niin sanottuna kakkosmiehenään.

Mietin: a) onko minulla oikeasti haluja siihen, b) riittävätkö kyvyt ja c) mitä se todella tarkoittaa. Ajatus jäi kypsymään. Kun yrityksen kaksi eri liiketoimintaa eriytettiin toisistaan, minulta kysyttiin halukkuutta ryhtyä vetämään sähköurakointia. Aloitin tehtävässä maaliskuussa 2017.

Arjen pyörittäminen ja yrityksen talouspuoli olivat jo hyvin tuttuja, mutta oli silti eri juttu ottaa kipparin hattu kokonaan omaan päähän. Yksi iso ehto minun puoleltani oli se, että päätöksentekovastuun piti siirtyä kokonaan minulle. Asioista voidaan ja pitääkin keskustella mutta jos teen perustellun päätöksen, sen yli ei kävellä. Halusin siis työrauhan.

Pari ensimmäistä kuukautta vähän jännitti ja epäilytti, kuinka fiksu tämä päätös oli. Osakkaina olevat yrittäjän pojat olivat kannattaneet ratkaisua, ja he ehdottivat koulutuksen ja tukiverkkojen hankkimista. Kouluttautuminen toi tarvitsemiani työkaluja ihmisten ja asioiden johtamiseen. Sain siitä myös buustia siihen, että voisin kehittää tekemistä ja tuoda tähän omaa näkemystä ja tapoja. Johtajalla pitää olla työkaluja siinä missä sähköasentajallakin.

Meitä on 25 asentajaa ja viisi toimihenkilöä. Ensimmäinen puolivuotiskausi oli työntekijöillekin opettelemista, kumpi päättää. Ja on se sitä välillä vieläkin. Yrityksen perustaja on yhä mukana yrityksen päivittäisessä tekemisessä mutta hän on tehnyt roolijaon selväksi ja ohjaa kaikki minun puoleeni.

Enkä suurin muutos on ollut se, että ikävätkin asiat pitää pystyä ratkaisemaan itse. Aiemmin saatoin työntää ne helposti eteenpäin. Ja jos joku asia ei miellytä, sitä voi muuttaa itsenäisellä päätöksellä. Siihenkin pitää oppia.

Se on yllättänyt, miten minulta kysytään päätöstä aika usein hyvin pienissäkin asioissa. Tämän hetken tärkein tavoitteeni on antaa kaikille työntekijöille selkeät rajat, millaisia päätöksiä jokainen voi tehdä omassa roolissaan.

Ajattelen vieväni yritystä eteenpäin maltilla mutta määrätietoisesti. Ydinliiketoiminta ei saa kärsiä kehittämisestä. Hyvä suhdannekin auttaa asiaa: on oikea hetki laittaa asiat ja prosessit kuntoon. Juuri nyt olen rauhallisin mielin.

Joni Jaakkola oppi kantapään kautta: Mieti, mihin työaikaasi käytät

Kuukauden yrittäjä varoittaa, että alussa innostuu helposti kaikesta. Sparraajat palauttivat Jaakkolan takaisin maan pinnalle.

Yrittäjyys ei päättynyt yrityskauppaan: Uusi suunta löytyi yrittäjyyden edistäjänä ja enkelinä

Matias Mäenpää kertoo, että yrityskauppa toi ison muutoksen omaan identiteettiin. Uusi suunta löytyi kuitenkin pian.

Kunnia-asia: Sukuyhtiön konkurssi ajoi Mika Väyrysen perustamaan oman leipomon

Pöly ei ehtinyt kunnolla laskeutua perheyritys Primulan konkurssin jäljiltä, kun leipomosuvussa lähdettiin jo käynnistelemään uutta yritystoimintaa.

Äkkihypyllä toimitusjohtajaksi ja keskelle koronakriisiä – Miikka Väänänen ryhtyi luotsaamaan perheyhtiötä poikkeusoloissa

Tutustumisvaiheen jälkeen Miikka Väänänen suunnittelee jo kiinteistöihin ja rakentamiseen keskittyneen Master Yhtiöiden kehittämistä ja yritysostoja.

Yhtiökokous haltuun: Yrittäjä, perehdy ainakin näihin 5 seikkaan

Yhtiökokousaika lähestyy vauhdilla. Yrittäjän on syytä olla tietoinen ainakin yhtiökokouksia koskevista säännöksistä – lisäksi kokoukseen kannattaa varautua huolella. Asiantuntija kertoo vinkkinsä.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Omistaja-ajattelu tuo hyötyjä sekä yrittäjälle että yhteiskunnalle

Yrittäjyys on kaiken taloudellisen toiminnan ytimessä, mutta yrittäjyyden punaisena lankana on kuitenkin tärkeää nähdä myös yrityksen omistajan näkökulma, korostaa Aho Groupin toisen polven omistaja Kari Jussi Aho.

Konkurssipesästä kukoistukseen – Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa kolme uutta hotellia

Rovaniemeläisen Santa Parkin omistaja Ilkka Länkinen vannoo hyvän liiketoimintasuunnitelman ja palautteen keräämisen nimiin.

Hyvässä työyhteisössä jokaisesta työntekijästä voi löytyä sisäinen yrittäjä

Yritykseen on mahdollista luoda tekemisen meininki, jossa jokainen sparraa toisiaan ja tekee töitä yrittäjän tavoin, kirjoittaa Cervi Talotekniikan Petri Valve.

Lataa lisää