Muutosten hallinta

Sami Haatanen

Kirjoittaja on Korson Sähkö-Yksikkö Oy:n toimitusjohtaja.

Yrityksen uusi vetäjä ansaitsee työrauhan

Pohdin kolmea kysymystä, kun minua kysyttiin työntekijästä toimitusjohtajaksi, kirjoittaa Korson Sähkö-Yksikön Sami Haatanen.

|

Siitä on varmaan viitisen vuotta, kun ajatus heitettiin ilmaan ensimmäisen kerran. Mitä tuumisit, jos sinusta tulisi seuraava toimitusjohtaja?

Yrityksen perustajalla ja yrittäjällä oli ollut näkemys, että hän siirtyisi syrjään, kun 60 ikävuotta tulee täyteen. Olin työskennellyt yrityksessä jo yli 15 vuotta ja ollut pitkään hänen niin sanottuna kakkosmiehenään.

Mietin: a) onko minulla oikeasti haluja siihen, b) riittävätkö kyvyt ja c) mitä se todella tarkoittaa. Ajatus jäi kypsymään. Kun yrityksen kaksi eri liiketoimintaa eriytettiin toisistaan, minulta kysyttiin halukkuutta ryhtyä vetämään sähköurakointia. Aloitin tehtävässä maaliskuussa 2017.

Arjen pyörittäminen ja yrityksen talouspuoli olivat jo hyvin tuttuja, mutta oli silti eri juttu ottaa kipparin hattu kokonaan omaan päähän. Yksi iso ehto minun puoleltani oli se, että päätöksentekovastuun piti siirtyä kokonaan minulle. Asioista voidaan ja pitääkin keskustella mutta jos teen perustellun päätöksen, sen yli ei kävellä. Halusin siis työrauhan.

Pari ensimmäistä kuukautta vähän jännitti ja epäilytti, kuinka fiksu tämä päätös oli. Osakkaina olevat yrittäjän pojat olivat kannattaneet ratkaisua, ja he ehdottivat koulutuksen ja tukiverkkojen hankkimista. Kouluttautuminen toi tarvitsemiani työkaluja ihmisten ja asioiden johtamiseen. Sain siitä myös buustia siihen, että voisin kehittää tekemistä ja tuoda tähän omaa näkemystä ja tapoja. Johtajalla pitää olla työkaluja siinä missä sähköasentajallakin.

Meitä on 25 asentajaa ja viisi toimihenkilöä. Ensimmäinen puolivuotiskausi oli työntekijöillekin opettelemista, kumpi päättää. Ja on se sitä välillä vieläkin. Yrityksen perustaja on yhä mukana yrityksen päivittäisessä tekemisessä mutta hän on tehnyt roolijaon selväksi ja ohjaa kaikki minun puoleeni.

Enkä suurin muutos on ollut se, että ikävätkin asiat pitää pystyä ratkaisemaan itse. Aiemmin saatoin työntää ne helposti eteenpäin. Ja jos joku asia ei miellytä, sitä voi muuttaa itsenäisellä päätöksellä. Siihenkin pitää oppia.

Se on yllättänyt, miten minulta kysytään päätöstä aika usein hyvin pienissäkin asioissa. Tämän hetken tärkein tavoitteeni on antaa kaikille työntekijöille selkeät rajat, millaisia päätöksiä jokainen voi tehdä omassa roolissaan.

Ajattelen vieväni yritystä eteenpäin maltilla mutta määrätietoisesti. Ydinliiketoiminta ei saa kärsiä kehittämisestä. Hyvä suhdannekin auttaa asiaa: on oikea hetki laittaa asiat ja prosessit kuntoon. Juuri nyt olen rauhallisin mielin.

Kiinnostaako pääomasijoittaja? Tällainen on sijoituksen polku

Pääomasijoituksen polku rakentuu karkeasti neljästä osasta. Tavoitteena on aina exit.

Kova kasvu vaatii rahaa – Milloin pääomasijoittaja on hyvä vaihtoehto?

Pääomasijoittaja edellyttää yrittäjältä näyttöjä. Rahan lisäksi sijoittaja tuo yritykseen osaamista.

Pariskunta pelasti pikkukylän huoltamon – markkinarako löytyi pienkoneista

Kolmekymppisten Miia ja Joni Behmin huoltoasema on kodinomainen kohtaamispaikka, jossa yksinäinen löytää juttukaverin ja mökkiläinen tapaa paikallisia.

Mitä arvot kertovat yrityksestäsi? Vältä näitä sanoja

Yleisimpien fraasien julistaminen ja ”pakkovastuullisuus” ovat epäuskottavia.

Mikä on unelmasi ja miten sen voi saavuttaa?

Visio ja strategia täytyy miettiä huolella ja välttää turhia latteuksia.

Ovatko arvot ja vastuullisuus vain sanahelinää? Yrittäjä nostaa esille tärkeät hyödyt

Arvot tukevat Efimaa päätöksentekotilanteissa, vastuullisuus auttaa yrittäjää nukkumaan yönsä hyvin.

Ensivaikutelma ratkaisee työhaastattelussa – ammattiylpeys ja halu kehittyä tärkeintä

Hyvä työntekijä on hyvä annos intoa ja nöyryyttä, kirjoittaa VJ Maa-aineksen Ville Sainio.

Yrittäjä joutui kovan paikan eteen luottomiehen kuoltua traagisesti

Matti Kuosmanen on aina osannut tarttua tilaisuuksiin. Onneton sattuma sai hänet palaamaan yhtiön johtoon 20 vuoden tauon jälkeen.

Puuseppä hyppää isojen poikien kenkiin – tavoitteena olla maailman paras

Työnantajaksi ryhtyminen oli luonnollinen ratkaisu Miikka Kotilaiselle. Hän ei voi saavuttaa kovia tavoitteitaan yksin.

Lataa lisää