Tilaa uudistunut yrittäjäkirje

Kirjeessä kootusti Kuukauden teema ja paljon yrittäjille hyödyllistä tietoa.

Muutosten hallinta

Sami Haatanen

Kirjoittaja on Korson Sähkö-Yksikkö Oy:n toimitusjohtaja.

Yrityksen uusi vetäjä ansaitsee työrauhan

Pohdin kolmea kysymystä, kun minua kysyttiin työntekijästä toimitusjohtajaksi, kirjoittaa Korson Sähkö-Yksikön Sami Haatanen.

|

Siitä on varmaan viitisen vuotta, kun ajatus heitettiin ilmaan ensimmäisen kerran. Mitä tuumisit, jos sinusta tulisi seuraava toimitusjohtaja?

Yrityksen perustajalla ja yrittäjällä oli ollut näkemys, että hän siirtyisi syrjään, kun 60 ikävuotta tulee täyteen. Olin työskennellyt yrityksessä jo yli 15 vuotta ja ollut pitkään hänen niin sanottuna kakkosmiehenään.

Mietin: a) onko minulla oikeasti haluja siihen, b) riittävätkö kyvyt ja c) mitä se todella tarkoittaa. Ajatus jäi kypsymään. Kun yrityksen kaksi eri liiketoimintaa eriytettiin toisistaan, minulta kysyttiin halukkuutta ryhtyä vetämään sähköurakointia. Aloitin tehtävässä maaliskuussa 2017.

Arjen pyörittäminen ja yrityksen talouspuoli olivat jo hyvin tuttuja, mutta oli silti eri juttu ottaa kipparin hattu kokonaan omaan päähän. Yksi iso ehto minun puoleltani oli se, että päätöksentekovastuun piti siirtyä kokonaan minulle. Asioista voidaan ja pitääkin keskustella mutta jos teen perustellun päätöksen, sen yli ei kävellä. Halusin siis työrauhan.

Pari ensimmäistä kuukautta vähän jännitti ja epäilytti, kuinka fiksu tämä päätös oli. Osakkaina olevat yrittäjän pojat olivat kannattaneet ratkaisua, ja he ehdottivat koulutuksen ja tukiverkkojen hankkimista. Kouluttautuminen toi tarvitsemiani työkaluja ihmisten ja asioiden johtamiseen. Sain siitä myös buustia siihen, että voisin kehittää tekemistä ja tuoda tähän omaa näkemystä ja tapoja. Johtajalla pitää olla työkaluja siinä missä sähköasentajallakin.

Meitä on 25 asentajaa ja viisi toimihenkilöä. Ensimmäinen puolivuotiskausi oli työntekijöillekin opettelemista, kumpi päättää. Ja on se sitä välillä vieläkin. Yrityksen perustaja on yhä mukana yrityksen päivittäisessä tekemisessä mutta hän on tehnyt roolijaon selväksi ja ohjaa kaikki minun puoleeni.

Enkä suurin muutos on ollut se, että ikävätkin asiat pitää pystyä ratkaisemaan itse. Aiemmin saatoin työntää ne helposti eteenpäin. Ja jos joku asia ei miellytä, sitä voi muuttaa itsenäisellä päätöksellä. Siihenkin pitää oppia.

Se on yllättänyt, miten minulta kysytään päätöstä aika usein hyvin pienissäkin asioissa. Tämän hetken tärkein tavoitteeni on antaa kaikille työntekijöille selkeät rajat, millaisia päätöksiä jokainen voi tehdä omassa roolissaan.

Ajattelen vieväni yritystä eteenpäin maltilla mutta määrätietoisesti. Ydinliiketoiminta ei saa kärsiä kehittämisestä. Hyvä suhdannekin auttaa asiaa: on oikea hetki laittaa asiat ja prosessit kuntoon. Juuri nyt olen rauhallisin mielin.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Pitsaa mokaamisesta ja levyraati fiilistä nostamaan – palkita voi muutenkin kuin rahalla

Bonus hyvästä työstä voi motivoida mutta niin myös yhteinen tekeminen. Parhaimmillaan palkitseminen lisää hyvinvointia.

Omistajuus on enemmän kuin työskentelyä kädet savessa

Omistajuus on aktiivista hallitustyötä, uusien mahdollisuuksien ja pääoman tarjoamista yrityksen kasvattamiseksi, kirjoittaa Rukakeskuksen Kari Jussi Aho.

Pomo, älä astu tähän miinaan: Hauskuuden korostaminen pilaa työilmapiirin

Pk-yrittäjä ei saa unohtaa työrooliaan. Liika kaveeraaminen voi johtaa eripuraan työpaikalla.

Jos haluat kuuhun, älä tavoittele tähtiä

Onnistunut tavoite on kuin venytetty kuminauha. Kun päästää irti, se lentää pitkälle, kirjoittaa Kiinteistömaailma-yrittäjä Hannu Salo.

Yksinyrittäjyys on vapautta tuova valinta

Olen valtavan ylpeä siitä, että työllistän itseni oman yritykseni kautta, kirjoittaa fysioterapiayrittäjä Johanna Nuopponen.

Kun kaikki on mahdollista ‒ mikä innostaa yrittäjää?

Vapaus päättää omista töistä, vaihtaa suunnitelmat lennossa ja luoda toimivat verkostot saavat yrittäjät nauttimaan arjestaan.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Lataa lisää