Yrityskaupat

Uupuuko liikeidea? Ehkä voisit ostaa toimivan yrityksen

Jari Jokilampi

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja.

Uupuuko liikeidea? Ehkä voisit ostaa toimivan yrityksen

Yrityksen ostaminen tarjoaa hyvän reitin yrittäjäksi, kunhan tunnistaa myös sen riskit, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskus ry:n Jari Jokilampi.

|

Jos omaa liikeideaa ei ole tai ei halua lähteä yrittäjänä liikkeelle nollasta, vaihtoehtona on ostaa sopiva kohde. Toimivan yrityksen ostaminen on riskittömämpää kuin uuden perustaminen: historia, asiakkaat, liikevaihto ja toimintamalli ovat jo olemassa. Yrityksen osto voi tarjota lentävän lähdön yrittäjäksi.

Tuoreen omistajanvaihdosbarometrin mukaan lähes 50 000 yritystä tarvitsee uuden omistajan seuraavan vuosikymmenen aikana yrittäjän ikääntymisen vuoksi.

Uusi yritys perustetaan yleensä oman osaamisen pohjalle. Valmiin yrityksen osto taas saattaa viedä oudollekin alalle. Kannattaa miettiä tarkkaan, mihin haluaa ja uskaltaa lähteä. Jatkajaksi ryhtyvä on monesti hankkinut jo liiketoimintaosaamista isossa yrityksessä.

Yrityksen ostamiseen sisältyy omat riskinsä. Pitää muistaa, että markkinoita ei voi ostaa ja asiakkaatkaan eivät välttämättä siirry suoraan kaupassa. Jatkajan pitää todennäköisesti luoda asiakassuhteita uudelleen.

Liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta on edullista, jos myyjä tai edes avainhenkilöt saadaan sitoutumaan yrityksen toimintaan myös kaupan jälkeen. Aina se ei onnistu. Kuulin juuri oikean elämän esimerkin yrityskonsulteista, jotka ostivat yrityksen itselleen tuntemattomalta alalta. Yritys ajautui suuriin vaikeuksiin, kun avainhenkilöt lähtivät.

Yhä useampi ostaa liiketoiminnan tai osan siitä, ei yhtiön osakkeita. Se on yleensä turvallisempi vaihtoehto, koska silloin ei osta mitään turhaa eivätkä yrityksen vanhat velat ja vastuut siirry ostajalle.

Rahakin on isossa roolissa yrityskaupoissa. Bisnekseen voi päästä kiinni pienemmällä rahalla, jos yritystoiminta tai toimiala on hiipumaan päin. Silloin pitää kuitenkin olla vahva usko itseensä, että saa käännettyä suunnan. Tästä hyvä esimerkki on RollTest Measurements and Controls Oy:n yrittäjä Mika Purhonen, jonka Suomen Uusyrityskeskus ry palkitsi Valtakunnallisena Vuoden Uusyrittäjänä 2018.

Jos suunnittelet yrittäjäksi ryhtymistä yrityskaupalla, käytä hyödyksi uusyrityskeskusten ja asiantuntijaverkostomme maksuttomat palvelut. Autamme löytämään sinulle sopivimman ratkaisun ja varmistamaan bisneksen elinmahdollisuudet.

Yritysneuvojillamme on myös jonkin verran tietoa hiljaisesti myynnissä olevista yrityksistä. Esimerkiksi Itä-Savon Uusyrityskeskuksella on koko ajan tiedossa satakunta jatkajaa etsivää yritystä, ja sitä kautta yrittäjäksi ryhtyneistä jopa kaksi viidestä ostaa toimivan yrityksen.

Parikymppinen Sofia Lundqvist otti ison haasteen vastaan – Yrittäjä jatkaa isovanhempiensa elämäntyötä

Lundqvist perusti miestenvaateliikkeen tueksi heti verkkokaupan. Hän kannustaa kokeilemaan uusia asioita matalalla kynnyksellä.

Kuukauden yrittäjä toi it-alan opit perinteikkääseen vaatetehtaaseen: ”Jos yritys ei muutu maailman mukana, se kuolee hiljalleen”

Tuomo Saarni uudisti yli 90-vuotiaan Tam-Silkin toimintatavat ja markkinoinnin. Nyt kasvu-uralle kiihdyttänyt yritys on entistä useammalle tuttu tekijä, joka haastaa rohkeasti myös alan suuria yrityksiä.

Konepajayrittäjä osti 8 yritystä 14 vuodessa – ”Aika äkkiä näkee, onko yritystä stailattu”

Tampereen Konepajojen toimitusjohtaja jätti johtajan uran matkapuhelinyhtiö Nokiassa. Nyt hän pyörittää kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa tekevää yritysrypästä.

Toimitusjohtajasta yrittäjäksi: Olen tuntenut itseni yrittäjäksi koko työurani ajan

Ennen Tony Saarinen oli toimitusjohtaja isossa firmassa, nykyään hän on yrittäjä. Saarisella on kaksi periaatetta: pitää tuntea oma bisnes ja rakentaa hyvä tiimi.

Yrityskaupalla yrittäjäksi? Harjoittelu tai palkkatyö on hyvä pohja

Ostamalla olemassa olevan yrityksen ei tarvitse aloittaa kaikkea nollasta, huomauttaa Salpakankaan Lääkintävoimistelu Oy:n yrittäjä ja Vuoden kuntoutusyrittäjäksi valittu Kirsi Miss.

Pariskunta rakensi veneyrityksestä kasvumenestyksen – myyntiopit autokaupasta

Nylunds Boathouse myy kalliita veneitä hienojen videoiden avulla. Liikevaihto kasvaa myös yrityskauppojen kautta.

Yrittäjäksi lähes tuntemattoman kanssa – ”Kaverilta ei kehtaisi vaatia”

Mika Kultti ja Sakari Rahtu eivät juuri tunteneet toisiaan ennen yhteistä yritystä – eivätkä sen jälkeenkään. Silti heillä on menestyvä siivousalan tukku.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Pariskunta pelasti pikkukylän huoltamon – markkinarako löytyi pienkoneista

Kolmekymppisten Miia ja Joni Behmin huoltoasema on kodinomainen kohtaamispaikka, jossa yksinäinen löytää juttukaverin ja mökkiläinen tapaa paikallisia.

Lataa lisää