Yrityskaupat

Omistajan vahva tahto toteutui Kultakeskuksessa: Työntekijät ryhtyivät yrityksen jatkajaksi

Omistajan vahva tahto toteutui Kultakeskuksessa: Työntekijät ryhtyivät yrityksen jatkajaksi

Hämeenlinnalaisen Kultakeskuksen nykyiset omistajat ovat karsineet rönsyjä ja hakeneet kasvua yrityskaupalla.

|

Omistajanvaihdosta miettivät yrittäjät eivät useinkaan usko löytävänsä yrityksen jatkajaa omista työntekijöistä. Tällaisen kuvan antaa esimerkiksi Valtakunnallinen omistajanvaihdosbarometri 2018.

Jalometallituotteita valmistavassa, maahantuovassa ja tukkukauppiaana toimivassa Kultakeskuksessa näin kuitenkin tapahtui. Toimiva johto osti hämeenlinnalaisyrityksen sen pitkäaikaiselta omistajalta Jaakko Heikkilältä keväällä 2016.

Nykyisen pääomistajan ja päätoimisen hallituksen puheenjohtajan Ilkka Ruoholan mukaan omistajanvaihdos oli vahvasti esillä viimeiset viisi vuotta ennen sen toteutumista.

– Viime vaiheessa totesin, että yrityksen arvo niin kova, ettei johdolla oikein ole mahdollisuuksia ryhtyä jatkajaksi. Kysyin, voimmeko katsoa ulkopuolisia ostajia ja sellaisia ilmaantuikin, Ruohola kertoo.

Omistajalla oli kuitenkin vahva tahto: hän halusi omistuksen säilyvän talossa. Kaikki johtoryhmässä istuneet ilmoittivat halukkuutensa olla mukana. Jokaisella oli pitkä historia talossa ja isot vastuualueet yrityksen operatiivisessa toiminnassa.

Kultakeskusta siinä vaiheessa 25 vuotta johtanut Ruohola ja viisi muuta henkilöä ryhtyivät hakemaan vaihtoehtoja, miten omistajanvaihdos on mahdollista toteuttaa. He halusivat rahoituksen ennemmin pankista kuin esimerkiksi ulkopuoliselta pääomasijoittajalta. Se onneksi järjestyi.

– Omistajalla oli vahva vastaantulo: hinta ei ollut aivan viimeinen, jonka maailmalta olisi voinut saada.

Eroon rönsyistä

Omistuksen vaihtuessa Kultakeskuksella oli takana vuoden 2015 raskaasti tappiollinen tilikausi. Tulokseen oli vaikuttanut konserniin pitkään kuuluneen kirjapaino- ja kustannusyhtiö Kariston vaikeudet.

Ruoholan mukaan taustalla oli myös vähittäiskaupassa tapahtunut erittäin suuri murros sekä toiminnanohjausjärjestelmään tehdyt isot investoinnit.

– Meillä oli kuitenkin tuntuma, että laiva kääntyy.

Uudet omistajat ryhtyivät uudistamaan liiketoimintaa. Se tarkoitti muun muassa rönsyjen karsimista ja olennaiseen keskittymistä.

Kariston Kirjapaino oli myyty jo vuonna 2012 Sanoma-konserniin kuuluvalle Bookwellille. Kustannusliiketoiminnasta Kultakeskus luopui lopullisesti syksyllä 2016.

Kultakeskus oli kasvanut aiemmin ostamalla valmistajakilpailijoita pois markkinoilta. Ruohola kumppaneineen näki selkeimmät kasvumahdollisuudet kuitenkin toisaalla: palkitsemisliiketoiminnassa eli esimerkiksi kunnia- ja ansiomerkkien sekä mitalien valmistamisessa.

Kasvua yrityskaupalla

Heinäkuussa 2018 Kultakeskus osti ruotsalaisen AB Sporrong -konsernin. Vuonna 1666 perustettu yritys valmistaa yrityslahjoja, palkitsemistuotteita, urheilupalkintoja ja metallisia virkapukujen nappeja.

Ilkka Ruohola
Ilkka Ruohola

Kauppa vahvisti konsernin asemaa palkitsemisliiketoiminnassa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Baltian maissa. Ruohola kertoo, että yritys- ja yhteisömyynti vastaa nyt suunnilleen yhtä suurta osaa liikevaihdosta kuin jalometallituotteiden tukkukauppa.

Kaupan seurauksena konsernin liikevaihto nousi noin 26 miljoonaan euroon, kun se vielä vuonna 2017 oli noin 18 miljoonaa.  Samalla henkilömäärä lähes kaksinkertaistui 250 työntekijään.

Kaupasta oli neuvoteltu jo pari vuotta sitten heti Kultakeskuksen omistajanvaihdoksen jälkeen.

– Silloin myyjä kuitenkin vetäytyi aivan kalkkiviivoilla. Viime keväänä käynnistimme neuvottelut uudelleen aiempaa määrätietoisemmin, Ruohola kertoo.

Yrityksen jatkajat turvaavat tulevaisuuden

Mutta palataanpa siihen, miksi yritys myydään niin paljon useammin ulkopuoliselle ostajalle kuin omille työntekijöille?

Ilkka Ruohola arvioi, että siihen vaikuttaa ainakin ostajan näkökulmasta vaikeudet saada kaupalle rahoitus.

– Suomen yritysmaailmassa rahoitus kaiken kaikkiaan vakuuksineen on kova paikka, hän pohtii.

Niin Kultakeskuksen entiselle kuin nykyisille omistajille oli tärkeää turvata yrityksen jatkuvuus. Konserni juhli viime vuonna satavuotista tarinaansa.

Ruoholasta on ollut jännittävää huomata, miten omistajaksi siirtyminen on tarkoittanut tiettyä henkistä muutosta.

– Osa nykyomistajista on työskennellyt yhtiössä yrittäjämäisesti jo yli 30 vuotta. Silti tuntuu, että yhteishenki on entistä tiiviimpi ja kaikki ymmärtävät toistensa ilot ja murheet paremmin kuin ennen. Kaikki asiat ovat enemmän yhteisiä kuin aiemmin ja niihin yritetään löytää ratkaisu yhdessä.

Fakta

Osakassopimus on kaikkien etu

Osakassopimus on yrityksen tärkeimpiä sopimuksia. Kultakeskuksen uudet omistajat käyttivät sen laatimisessa apuna ulkopuolista asiantuntijaa.

Ilkka Ruoholan mukaan Kultakeskuksen omistajien osakassopimus syntyi erittäin hyvässä yhteisymmärryksessä. Siinä sovittiin muun muassa etuosto-oikeudesta ja osakeomistuksen säilymisestä. Sen lisäksi osakkaat tekivät esimerkiksi avioehtoja osakeomistuksen osalta.

– Henki on, että osakkeet pysyisivät nykyisillä omistajilla ja henkilöillä, jotka ovat yrityksessä töissä.

Ruohola kehottaa tekemään osakassopimuksen huolella. Hän korostaa, että on kaikkien etu, kun asioista on sovittu kirjallisesti. Silloin niistä ei tarvitse riidellä myöhemmin. Osakkailla täytyy olla yhteinen näkemys yritystoiminnasta ja sen tavoitteista.

Sopimus vahvistaa samalla osakasjoukon yhteenkuuluvuutta, yhteistä henkeä ja tavoitetta, Ruohola korostaa.

Parikymppinen Sofia Lundqvist otti ison haasteen vastaan – Yrittäjä jatkaa isovanhempiensa elämäntyötä

Lundqvist perusti miestenvaateliikkeen tueksi heti verkkokaupan. Hän kannustaa kokeilemaan uusia asioita matalalla kynnyksellä.

Kuukauden yrittäjä toi it-alan opit perinteikkääseen vaatetehtaaseen: ”Jos yritys ei muutu maailman mukana, se kuolee hiljalleen”

Tuomo Saarni uudisti yli 90-vuotiaan Tam-Silkin toimintatavat ja markkinoinnin. Nyt kasvu-uralle kiihdyttänyt yritys on entistä useammalle tuttu tekijä, joka haastaa rohkeasti myös alan suuria yrityksiä.

Konepajayrittäjä osti 8 yritystä 14 vuodessa – ”Aika äkkiä näkee, onko yritystä stailattu”

Tampereen Konepajojen toimitusjohtaja jätti johtajan uran matkapuhelinyhtiö Nokiassa. Nyt hän pyörittää kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa tekevää yritysrypästä.

Toimitusjohtajasta yrittäjäksi: Olen tuntenut itseni yrittäjäksi koko työurani ajan

Ennen Tony Saarinen oli toimitusjohtaja isossa firmassa, nykyään hän on yrittäjä. Saarisella on kaksi periaatetta: pitää tuntea oma bisnes ja rakentaa hyvä tiimi.

Yrityskaupalla yrittäjäksi? Harjoittelu tai palkkatyö on hyvä pohja

Ostamalla olemassa olevan yrityksen ei tarvitse aloittaa kaikkea nollasta, huomauttaa Salpakankaan Lääkintävoimistelu Oy:n yrittäjä ja Vuoden kuntoutusyrittäjäksi valittu Kirsi Miss.

Pariskunta rakensi veneyrityksestä kasvumenestyksen – myyntiopit autokaupasta

Nylunds Boathouse myy kalliita veneitä hienojen videoiden avulla. Liikevaihto kasvaa myös yrityskauppojen kautta.

Yrittäjäksi lähes tuntemattoman kanssa – ”Kaverilta ei kehtaisi vaatia”

Mika Kultti ja Sakari Rahtu eivät juuri tunteneet toisiaan ennen yhteistä yritystä – eivätkä sen jälkeenkään. Silti heillä on menestyvä siivousalan tukku.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Pariskunta pelasti pikkukylän huoltamon – markkinarako löytyi pienkoneista

Kolmekymppisten Miia ja Joni Behmin huoltoasema on kodinomainen kohtaamispaikka, jossa yksinäinen löytää juttukaverin ja mökkiläinen tapaa paikallisia.

Lataa lisää