Yrityskaupat

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen
Pinja Nahkala uskoo myynnin kasvuun. Sillä Chic -alusvaateliike muuttaa isompiin tiloihin Kajaanissa.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

|

Unelman yrittäjyydestä voi toteuttaa monella tapaa.

Riskialtteinta on lähteä nollasta liikkeelle, sillä ensimmäisen 3–5 vuoden aikana yritystoiminnan lopettaa noin puolet yrittäjistä. Esimerkiksi yrityksen ostaminen on huomattavasti riskittömämpi vaihtoehto. Varsinkin, jos ostajalla on hyvä toimialatuntemus.

Riskiä pienentää muun muassa ostettavan yrityksen valmis asiakaskunta ja käytännössä testattu liiketoimintasuunnitelma.

Kajaanilainen Pinja Nahkala on yksi kasvavasta joukosta, jotka ovat hypänneet suoraan liikkuvaan junaan eli siirtyneet yrittäjiksi yrityskaupalla. Vasta 21-vuotias Nahkala teki viime marraskuussa liiketoimintakaupan alusvaateliikkeestä.

Hänellä on aiempaa yrittäjäkokemusta Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämästä Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta. Lisäksi hän on opiskellut alaa.

Pinjalla oli Beauty Box NY -yritys Kajaanissa lukuvuonna 2015-2016 osana koulun Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa.

– Olen aina halunnut yrittäjäksi, sillä vanhempani ovat olleet yrittäjiä. Olen nähnyt läheltä, mitä se on. Aloin tehdä töitä koulun ohessa ja pääsin jo esimiesasemaan. Siitä huolimatta minua kiehtoi se, että olen itse vastuussa kaikesta ja pääsen haastamaan itseäni. Se motivoi, Sillä Chic -nimistä liikettä pyörittävä Nahkala kertoo.

Neuvotteluista kauppoihin

Nahkala pääsi toteuttamaan unelmansa. Varsinkin yrityskaupassa unelmat linkittyvät usein myös ajoitukseen. Kun paikka tulee, pitää iskeä.

Alusvaateliikkeen edelliset omistajat olivat luopumassa viime syksynä liiketoiminnasta ja Nahkala sai kuulla siitä äidiltään.

– Menin käymään liikkeessä heti seuraavana päivänä. Meillä synkkasi vanhojen omistajien kanssa tosi hyvin ja luottamus syntyi nopeasti. Ensimmäisissä keskusteluissa kävimme läpi eri dokumentteja.

Hän myöntää epäilleensä neuvotteluvaiheessa omaa pärjäämistään ja sitä, tuleeko liikkeeseen riittävästi maksavia asiakkaita.

– Olen kysynyt asioista paljon lähipiiriltä ja yrittäjäkavereiltani. Myös edelliset kauppiaat ovat olleet isona apuna.

Nahkalan mukaan varsinaiset kauppaneuvottelut etenivät nopeasti. Varastoarvosta, huonekaluista ja ylipäätään kauppahinnasta ei joutunut vääntämään. Pankilta ja Finnveralta tuli lainapäätös 1,5 kuukaudessa.

Sopimuksissa auttoi puolestaan tilitoimisto.

– Rahoittajat edellyttivät liiketoimintasuunnitelmaa, tarkkoja laskelmia ja edellisten vuosien tilinpäätöksiä, Nahkala listaa.

Kannattavuus- ja rahoituslaskelma on syytä tehdä aina tosissaan, kun miettii uuden yrityksen perustamista tai yrityskauppaa.

Tunnelmat yhä korkealla

Yrityksen ostamisen tärkein vaihe liittyy haltuunottoon eli siihen, mitä tapahtuu kaupan jälkeen. Asiakkaiden ja työntekijöiden sitouttaminen korostuu.

Sillä Chicillä ei ole vielä työntekijöitä, mutta Nahkala on onnistunut houkuttelemaan liikkeeseensä uusia asiakkaita.

– Olen pyrkinyt markkinoimaan enemmän somessa ja saanut myös huomiota. Samalla asiakaskunta on nuorentunut, Nahkala sanoo.

– Minulla on edelleen ihan mahtava fiilis ja olo on vapautunut. Olen huono antamaan kenellekään neuvoja, mutta positiivinen asenne vie yrittäjiä pitkälle, hän jatkaa.

Fakta

Liiketoiminta- ja osakekauppa

Liiketoimintakauppa
– Liiketoimintakaupassa ostetaan myyjäyrityksen liiketoiminta. Liiketoimintaan kuuluvat muun muassa asiakkuudet, henkilöstö, koneet ja laitteet, tilat, nimi ja brändi.
– Ostaja perustaa ennen kauppaa yleensä uuden yrityksen.
– Liiketoimintakauppa on yleinen etenkin henkilöyrityksissä. Myös osakeyhtiöiden kohdalla liiketoimintakauppa on tuttu tapa tehdä yrityskauppa. Tällöin ostetun yrityksen historian painolastit eivät siirry mukana.

Osakekauppa
– Osakekaupassa ostaja hankkii ostetun yrityksen osakkeet tai osake-enemmistön. Tällöin ostettava yritys jatkaa samalla y-tunnuksella.
– Osakekaupassa myös aiemmat taloudelliset vastuut pysyvät voimassa.

Parikymppinen Sofia Lundqvist otti ison haasteen vastaan – Yrittäjä jatkaa isovanhempiensa elämäntyötä

Lundqvist perusti miestenvaateliikkeen tueksi heti verkkokaupan. Hän kannustaa kokeilemaan uusia asioita matalalla kynnyksellä.

Kuukauden yrittäjä toi it-alan opit perinteikkääseen vaatetehtaaseen: ”Jos yritys ei muutu maailman mukana, se kuolee hiljalleen”

Tuomo Saarni uudisti yli 90-vuotiaan Tam-Silkin toimintatavat ja markkinoinnin. Nyt kasvu-uralle kiihdyttänyt yritys on entistä useammalle tuttu tekijä, joka haastaa rohkeasti myös alan suuria yrityksiä.

Konepajayrittäjä osti 8 yritystä 14 vuodessa – ”Aika äkkiä näkee, onko yritystä stailattu”

Tampereen Konepajojen toimitusjohtaja jätti johtajan uran matkapuhelinyhtiö Nokiassa. Nyt hän pyörittää kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa tekevää yritysrypästä.

Toimitusjohtajasta yrittäjäksi: Olen tuntenut itseni yrittäjäksi koko työurani ajan

Ennen Tony Saarinen oli toimitusjohtaja isossa firmassa, nykyään hän on yrittäjä. Saarisella on kaksi periaatetta: pitää tuntea oma bisnes ja rakentaa hyvä tiimi.

Yrityskaupalla yrittäjäksi? Harjoittelu tai palkkatyö on hyvä pohja

Ostamalla olemassa olevan yrityksen ei tarvitse aloittaa kaikkea nollasta, huomauttaa Salpakankaan Lääkintävoimistelu Oy:n yrittäjä ja Vuoden kuntoutusyrittäjäksi valittu Kirsi Miss.

Pariskunta rakensi veneyrityksestä kasvumenestyksen – myyntiopit autokaupasta

Nylunds Boathouse myy kalliita veneitä hienojen videoiden avulla. Liikevaihto kasvaa myös yrityskauppojen kautta.

Yrittäjäksi lähes tuntemattoman kanssa – ”Kaverilta ei kehtaisi vaatia”

Mika Kultti ja Sakari Rahtu eivät juuri tunteneet toisiaan ennen yhteistä yritystä – eivätkä sen jälkeenkään. Silti heillä on menestyvä siivousalan tukku.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Pariskunta pelasti pikkukylän huoltamon – markkinarako löytyi pienkoneista

Kolmekymppisten Miia ja Joni Behmin huoltoasema on kodinomainen kohtaamispaikka, jossa yksinäinen löytää juttukaverin ja mökkiläinen tapaa paikallisia.

Lataa lisää