Yrityskaupat

Toimitusjohtajasta yrittäjäksi: Olen tuntenut itseni yrittäjäksi koko työurani ajan
Tony Saarisen mukaan työ on työtä, riippumatta siitä onko palkkalistoilla vai toimiiko yrittäjänä.

Toimitusjohtajasta yrittäjäksi: Olen tuntenut itseni yrittäjäksi koko työurani ajan

Ennen Tony Saarinen oli toimitusjohtaja isossa firmassa, nykyään hän on yrittäjä. Saarisella on kaksi periaatetta: pitää tuntea oma bisnes ja rakentaa hyvä tiimi.

|

On mahdollista ajatella ja toimia kuin yrittäjä, vaikka itse ei olisikaan yrittäjä. Tätä mieltä on Ahvenanmaalla asuva Tony Saarinen.

Vuonna 2018 hänestä tuli autoalalla toimivan Bifan omistaja, tätä ennen hän oli kuljetus- ja huolintayritys Transmarin palkkalistoilla toimitusjohtajana.

– Olen tuntenut itseni yrittäjäksi koko työurani ajan ja tehnyt asiat suurella sydämellä. Ostaessani Bifan hyppäsin uuden junan kyytiin, mutta toimin samalla tapaa kuin aikaisemmin, Saarinen selittää.

Hän oli 14 vuotta töissä Transmarilla, ja toimi niistä kahdeksan vuotta toimitusjohtajana. Transmarin liikevaihto on reilu 20 miljoonaa.

Ostettuaan Bifan hänen vastuulleen tuli vuonna 1977 perustettu yritys, joka tekee noin 5 miljoonan euron liikevaihtoa.

– Suhtautumiseni työhön ei eroa aikaisemmasta. Bifa on toki tuonut mukanaan uusia juttua, mutta teen töitä yhtä yrittäjähenkisesti kuin aikaisemmin.

Nimi: Tony Saarinen
Ikä: 44
Asuu: Jomalassa Ahvenanmaalla
Tavoite yrittäjänä: Luoda pohja ideoiden kokeilemiseen ja toteuttamiseen.

Useat esimiestehtävät 20 viime vuoden aikana ovat valmistelleet häntä yrittäjyyteen.

– En aio käyttää sanaa koulu, mutta kokemusten kannalta on ollut mahtavaa tehdä töitä isoissa verkostoissa.

Ahvenanmaalaiset ovat aktiivisia ongelmanratkojia

Sekä toimitusjohtajana että nyt yrittäjänä Saarisella on kaksi tärkeää periaatetta: oma bisnes on tunnettava, eli tärkeää on tietää, mitä asiakas haluaa, ja pitää osata rakentaa hyvä tiimi.

– Tiimiin pitää palkata oikeat ihmiset ja myös uskaltaa palkata itseään fiksumpia. Johtajat mielletään usein kaikkitietäviksi ja korvaamattomiksi, mutta johtaja yrittää useimmiten vahvistaa koko tiimin osaamista.

Saarinen syttyy projekteista, ideoista ja siitä, että hän saa olla mukana kehittämässä ja vaikuttamassa. Hänelle työ tarkoittaa täydellä antaumuksella tekemistä.

Hän on alun perin lähtöisin Kokkolasta, mutta on asunut Ahvenanmaalla vuodesta 1998. Hän kuvailee ahvenanmaalaisia arjen aktiivisiksi ongelmanratkojiksi. Saarilla asuu vajaa 30 000 henkilöä ja yrityksiä on yli 2 100.

– Merenkulusta tuttu kulttuuri, jossa tehdään kovasti töitä yhden jakson ajan ja ollaan sen jälkeen vapaalla, on voinut kannustaa ihmisiä tekemään jotain vapaa-ajallaan, Saarinen pohtii.

Hänen mukaansa Ahvenanmaalla on paljon yhtäläisyyksiä Pohjanmaan kanssa, ja verkostojen rakentaminen uudella paikkakunnalla oli suhteellisen helppoa.

– Jos omia luonnollisia verkostoja ei ole, on jokaisen tehtävä luoda verkostot. Se on juuri niin helppoa tai vaikeaa kuin siitä tekee.

Suomen kielestä hyötyä

Ahvenanmaalla on totuttu suuntaamaan katse sekä itään että länteen. Tony Saarisen aikaisemmassa työssä logistiikka- ja kuljetusalalla koko yritysidea perustui siltojen rakentamiseen Ahvenanmaalle.

Myös Bifan osalta Saarisella on kiinnostusta laajentaa toimintaa Ahvenanmaan ulkopuolelle.

– Mutta täytyy olla nöyrä ja realisti. Ruoho ei automaattisesti ole vihreämpää meren toisella puolella. Meidän pitää yrittää täydentää markkinoita ja olla hieman fiksumpia ja parempia kuin kilpailijat.

Saarisen mukaan kannattaa tarkkaan miettiä, toimiiko idea, tuote tai palvelu. Itse hän pohtii, miten Bifa voisi pärjätä Ahvenanmaan ulkopuolella.

Bisneksiä tehtäessä kielellä on usein iso merkitys. Saarinen tulee perheestä, jossa puhuttiin pelkästään ruotsia, mutta voi kuitenkin hoitaa neuvottelut suomeksi.

– Koen suomen kielen osaamisen eduksi. Sen ansiosta on helpompi luoda verkostoja myös Ahvenanmaan ulkopuolella.

Työ on työtä – sekä työntekijänä että yrittäjänä

Bifan yritystoiminnan ostaminen oli tarkkaan harkittu valinta. Saarinen halusi löytää yrityksen, jossa oli tarpeeksi volyymiä sekä kasvumahdollisuuksia.

Volyymiajattelu ja skaalautuvuus ovat kulkeneet mukana koko Saarisen uran läpi. Hänelle oli myös tärkeää, että Bifan perusta oli tarpeeksi hyvä, jotta hän pystyi jatkamaan yrityksen kehittämistä.

Vaikka askel yrittäjyyteen ei ollut niin suuri ja monet asiat ovat samankaltaisia kuin toimitusjohtajan pestissä, on pieniä eroavaisuuksia kuitenkin.

– Minulla ei ole yhtä paljon työkavereita, ja olen itse vastuussa useammasta asiasta. Mutta näin oletinkin käyvän.

Tärkein asia, suhtautuminen itse työhön, ei sen sijaan ole muuttunut. Työ on työtä, eikä Saarinen ajattele, onko hän palkattu työntekijä vai yrittäjä.

– Pitää uskoa omaan ideaansa ja tiimiinsä. Pitää myös uskaltaa uudistaa itseään ja yritystoimintaansa.

Fakta

Tony Saarisen neljä vinkkiä yrittäjyydestä haaveilevalle

Aseta selkeä tavoite. Aiotko hankkia oman elantosi, vai myös palkata muita, eli rakentaa jotain suurempaa? Molemmat vaativat täysin eri edellytykset.

Yksin ei pärjää. Luo verkostoja ja hyödy niistä. Voi olla kyse sparraajasta, osakkaasta tai hallituksesta. Hyödynnä myös juridinen apu tarpeen tullen.

Ota hallituksen tehtävä tosissaan. Pyydä mukaan joko yksi tai useampi ulkopuolinen hallitusjäsen niin aikaisin kuin mahdollista. Sitä kautta varmistat, että yrityksellä on tarpeeksi kompetenssia.

Harkitse yrityksen ostoa. Moni yritys ei löydä oikeaa jatkajaa esimerkiksi sukupolvenvaihdoksessa. Olemassa oleva yritys voi olla ponnahduslauta uuteen, tai sitten voi jatkaa siitä mihin edellinen omistaja jäi.

Parikymppinen Sofia Lundqvist otti ison haasteen vastaan – Yrittäjä jatkaa isovanhempiensa elämäntyötä

Lundqvist perusti miestenvaateliikkeen tueksi heti verkkokaupan. Hän kannustaa kokeilemaan uusia asioita matalalla kynnyksellä.

Kuukauden yrittäjä toi it-alan opit perinteikkääseen vaatetehtaaseen: ”Jos yritys ei muutu maailman mukana, se kuolee hiljalleen”

Tuomo Saarni uudisti yli 90-vuotiaan Tam-Silkin toimintatavat ja markkinoinnin. Nyt kasvu-uralle kiihdyttänyt yritys on entistä useammalle tuttu tekijä, joka haastaa rohkeasti myös alan suuria yrityksiä.

Konepajayrittäjä osti 8 yritystä 14 vuodessa – ”Aika äkkiä näkee, onko yritystä stailattu”

Tampereen Konepajojen toimitusjohtaja jätti johtajan uran matkapuhelinyhtiö Nokiassa. Nyt hän pyörittää kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa tekevää yritysrypästä.

Yrityskaupalla yrittäjäksi? Harjoittelu tai palkkatyö on hyvä pohja

Ostamalla olemassa olevan yrityksen ei tarvitse aloittaa kaikkea nollasta, huomauttaa Salpakankaan Lääkintävoimistelu Oy:n yrittäjä ja Vuoden kuntoutusyrittäjäksi valittu Kirsi Miss.

Pariskunta rakensi veneyrityksestä kasvumenestyksen – myyntiopit autokaupasta

Nylunds Boathouse myy kalliita veneitä hienojen videoiden avulla. Liikevaihto kasvaa myös yrityskauppojen kautta.

Yrittäjäksi lähes tuntemattoman kanssa – ”Kaverilta ei kehtaisi vaatia”

Mika Kultti ja Sakari Rahtu eivät juuri tunteneet toisiaan ennen yhteistä yritystä – eivätkä sen jälkeenkään. Silti heillä on menestyvä siivousalan tukku.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Pariskunta pelasti pikkukylän huoltamon – markkinarako löytyi pienkoneista

Kolmekymppisten Miia ja Joni Behmin huoltoasema on kodinomainen kohtaamispaikka, jossa yksinäinen löytää juttukaverin ja mökkiläinen tapaa paikallisia.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Lataa lisää