Yrityskaupat

Tytär mylläsi perheyrityksen täysin – jäljelle jäi brändi ja hyvä henki
Pet-Vetin yrittäjä ja eläinlääkäri Elina Illukka pitää työntekijöiden kouluttamista äärimmäisen tärkeänä. ”Koko tiimi hyötyy koulutuksista, joten lähetän mielelläni tämän kesän kesätyöntekijänkin kouluttautumaan ennen kuin hän ehtii aloittaa työsuhteensa meillä.”

Tytär mylläsi perheyrityksen täysin – jäljelle jäi brändi ja hyvä henki

Elina Illukka on kasvattanut Eläinlääkäriasema Pet-Vetiä rohkeasti uudistaen. Muutoksen johtaminen on vaatinut kylmähermoisuutta.

|

Eläinlääkäribisneksessä on eletty viime vuodet murroksen aikaa, kun suuret ketjut ovat ostaneet urakalla omistajavetoisia eläinlääkäriasemia. Murroksen on kokenut myös turkulainen Eläinlääkäriasema Pet-Vet.

Murroksesta huolimatta Pet-Vet on kasvanut muutamassa vuodessa yhdeksi Suomen suurimmista yksityisistä eläinlääkäriasemista. Kasvu on vaatinut yrittäjän Elina Illukan mukaan kylmiä hermoja, mutta ennen kaikkea rohkeaa ja jopa anarkistista johtamista sekä totaalista yrityskulttuurin muutosta.

– Eläinlääkäriasemat ovat perinteisesti olleet aika autoritäärisiä. Minulla on ollut alusta saakka halu jakaa vastuuta kaikille. Olen halunnut tehdä asioita eri tavoin kuin perinteisesti on totuttu, Illukka kertoo.

Illukka osti vanhempiensa perustaman Pet-Vetin vuonna 2011, kun se täytti 30 vuotta. Sukupolvenvaihdos oli kaikkea muuta kuin helppo prosessi, eivätkä Illukan ajatukset perheyrityksen tulevaisuudesta saaneet vastakaikua aiemmassa sukupolvessa.

– Vanhemmat olivat johtaneet yritystä pitkään omalla tyylillään, itse olin radikaali uusien tuulien kannattaja. Aistin, että erilaisuus on se, jolla luodaan tulevaisuudessa menestystarinoita. Meillä oli ideologinen maailmankatsomusero, joka aiheutti kitkaa.

Yritykselle etsittiin myös ulkopuolista ostajaa. Se oli Illukalle kova pala, koska hän oli aina halunnut perheyrityksen yrittäjäksi. Lopulta asiat loksahtivat kohdilleen, ja tytär sai ostaa koko yrityksen osakekannan. Vanhemmat jättivät elämäntyönsä pian tämän jälkeen.

– Tilanne oli jännittävä, koska minulla ei ollut samanlaista mainetta eläinlääkärinä kuin vanhemmillani oli ollut. Aloin heti muokata yritystä vauhdikkaasti kohti uutta.

Yritykselle esimerkiksi hankittiin pian uudet tilat, sillä vanhat eivät Illukan mukaan enää taipuneet nykyajan tarpeisiin.

Yrityskulttuuri uusiksi

Vanhasta Pet-Vetistä on Illukan mukaan jäljellä hyvä henki ja brändi, kaikki muu on muuttunut. Muutosta on vauhdittanut alan murroksen lisäksi eläinlääketieteen kehittyminen.

Illukka on kokenut suurimmiksi haasteiksi johtamismalliin ja yrityskulttuuriin liittyvät asiat.

– Kaikkien ei ollut helppo ymmärtää, että muutos tulee myös jatkumaan. Olen itse aika tiukka johtaja ja turhaudun helposti, jos jäädään liian pitkään pyörimään mukavuusalueelle. En salli alisuorittamista, vaan kaikkien on annettava tasapuolisesti parhaansa.

Henkilökunnalle muutos oli iso pala.

– Muuttuvassa tilanteessa on ihan normaalia olla vähän hädissään ja haikailla vanhan perään. Uskon kuitenkin, että loppujen lopuksi kukaan ei enää haluaisi palata vanhaan.

Johtamista on hankaloittanut Illukan tuplarooli: hän toimii asemalla myös eläinlääkärinä. Kesken päivää lääkäristä johtajan saappaisiin hyppääminen tuntuu hänestä vaikealta.

– En ole kuitenkaan voinut lopettaa eläinlääkärinä toimimista, sillä olen erikoistunut silmäsairauksiin eikä saman alan osaajia ole helppo löytää tilalleni.

Illukka korostaa, ettei johtaminen ole koskaan helppoa. Haasteet kuuluvat asiaan.

– Moni tavoittelee tällaisen asiantuntijajoukon johtamisessa seesteistä tilaa. Se voi johtaa siihen, että pieniä asioita lakaistaan maton alle, jotta kaikilla olisi mukavampaa. Johtaja saattaa ajatella, että huippuasiantuntijalle voidaan sallia poikkeavia käytöstapoja. Meillä kaikkien on noudatettava yhteisiä pelisääntöjä.

Illukka uskoo, että loppujen lopuksi ihmiset pitävät siitä, kun asioihin puututaan.

– Tässä työssä on tunteet mukana ja eläinlääkäreillä on lisäksi ammattiylpeytensä. Jos mitään puututtavaa tai kehitettävää ei ole säännöllisin väliajoin, jonkin asian täytyy olla pielessä.

Kovaa kasvua

Illukan asenne on kantanut hedelmää, sillä Pet-Vet on kasvanut viime vuosina kovaa vauhtia. Kun hän siirtyi yrittäjäksi, yrityksen liikevaihto oli noin 850 000 euroa. Nyt se on jo reilut 2,5 miljoonaa euroa.

– Meillä on mennyt niin hienosti, etten olisi ikinä voinut kuvitellakaan. Vuosi sitten juttelin vanhempieni kanssa yrityksen tilasta ja kerroin Pet-Vet talouslukuja. Vanhempani eivät meinanneet uskoa kuulemaansa.

Kasvu on vaatinut kuitenkin valtavasti töitä.

– En ole juurikaan ajatellut rahaa, joten siihen nähden on mieletöntä, että sitä on tullut ja siitä on ollut jaettavana paljon hyvää kaikille, sekä työntekijöille että asiakkaille.

Illukan mukaan moni kollegayrittäjä on huomauttanut, ettei pieni yritys voi toimia yhtä ketterästi ja investoida uusimpiin laitteisiin samoin kuin Pet-Vet.

– Muistutan heitä mielelläni, että seitsemän vuotta sitten mekin olimme pieniä. Arvomme tai toimintamallimme eivät ole kasvun myötä muuttuneet.

Fakta

4 x Elina Illukan vinkit hyvään johtamiseen

Panosta henkilökunnan ammattitaitoon. Henkilökunnan kouluttamisella on iso merkitys yrityksen menestykseen. Eläinlääkäreille, kuten asiantuntijoille ylipäätään, on erittäin tärkeää saada kehittää ammattitaitoaan jatkuvasti. Illukka ei ole koskaan sanonut ei yhdellekään koulutukselle. Päinvastoin hänelle on ilmiselvää, että koulutuksiin mennään, jos se vain on mahdollista. Illukka ajattelee, että hoitajien kehittymiseen täytyy panostaa yhtä lailla.

Palkitse hyvin tehdystä työstä. Hyvin tehdystä työstä täytyy maksaa kunnon korvaus. Pet-Vetillä työntekijöitä palkitaan myös eläkesäästöjärjestelmän kautta. Illukan mielestä sitoutuminen yritykseen on tultava ihmisestä itsestään. Työporukalla on suuri merkitys, eikä ketään saa pakottaa tai painostaa jäämään yritykseen.

Muista hyvinvointi. Hyvinvoivat työntekijät ovat sitoutuneita yritykseen. Hektisessä työssä palautuminen on tärkeää, joten Illukka pyrkii maksamaan työntekijöilleen hieman tavanomaista enemmän ja sallii mielellään lyhennetyt työajat. Hektisestä työpäivästä on pystyttävä palautumaan, ketään ei saa vetää niin sanotusti piippuun.

Ole oikeudenmukainen. Menestynyt yritys vaatii päättäväisen ja johdonmukaisen vetäjän. Elina Illukka muistuttaa kuitenkin, että johtajan täytyy tuntea omat heikkoutensa ja myöntää myös omat virheensä. Johtajan ei tarvitse olla yli-ihminen. Jos joskus kiehahtaa, anteeksipyyntö on paikallaan, oli kyseessä sitten johtaja tai työntekijä.

Yrityksen voi siirtää perillisille, mutta yrittäjän asennetta ei voi testamentata

Sukupolvenvaihdos ei onnistu ilman intohimoa ja asennetta, kirjoittaa Armpan Juha Nalli.

Yrityksen sukupolvenvaihdos vaatii pääomaa – sijoitusyhtiö tuli apuun

Luontaistuotteita valmistava Valioravinto siirtyi kolmannelle sukupolvelle, joka pisti vauhtia päätöksentekoon.

Kebabista ja pihveistä syntyi menestyvä bisnes – yrittäjälle on tärkeintä laatu

Ole Snellman on rakentanut pakastetusta lihasta menestystarinan, Oles Fast Foodin. Sukupolvenvaihdos on hänelle helpotus.

Hullut haasteet houkuttelivat – Kanada sai jäädä, kun vanhemmat pyysivät perheyrityksen jatkajaksi

Milla Korpela otti veljensä kanssa vastuun vanhempiensa yrityksestä. Puolentoista vuoden siirtymäaika antoi hyvät valmiudet työhön.

Hattufirma nuorentui kerralla – saa markkinointiin vetoapua bloggaajilta

Kati Niemi laittoi uusiksi mallistot, markkinoinnin ja myynnin. Niin perheyrityksestä kuoriutui KN Collection.

Tytär otti ohjat muovisaumaamossa: Turha väliporras jäi historiaan

Saintexin toimitusjohtajan Susanna Blomqvistin mukaan yhteishenki on parantunut, kun työntekijät on otettu mukaan tekemään päätöksiä.

Liika rönsyily on iso riski – yrittäjä tajusi sen vaikeimman kautta

Kuopiolainen Medikro oli mennä nurin 1990-luvun lamassa. Paluu vanhaan visioon auttoi oikeille raiteille.

Uusi omistaja pisti tuulemaan – näin yritys muuttui

Muovialan yritystä johtavan Wille Viittasen halu uudistua potkii eteenpäin.

Lataa lisää