Yrityskaupat

Hullut haasteet houkuttelivat – Kanada sai jäädä, kun vanhemmat pyysivät perheyrityksen jatkajaksi
Sisarukset Anssi ja Milla Korpela pyörittävät vanhemmiltaan perimiä katsastusasemia Seinäjoella ja Ilmajoella. Millan puoliso Jeff Brouwer (oik.) on mukana molempien asemien toiminnassa, esimerkiksi markkinoinnissa.

Hullut haasteet houkuttelivat – Kanada sai jäädä, kun vanhemmat pyysivät perheyrityksen jatkajaksi

Milla Korpela otti veljensä kanssa vastuun vanhempiensa yrityksestä. Puolentoista vuoden siirtymäaika antoi hyvät valmiudet työhön.

|

Sukupolvenvaihdos on nyt virallisesti tehty seinäjokelaisessa Lännen Autokatsastuksessa, kun Milla Korpela peri toimitusjohtajan tittelin isältään Ossilta joulun välipäivinä. Korpela pyörittää yritystä yhdessä veljensä Anssin kanssa.

Noin joka neljäs vuoden 2018 Omistajanvaihdosbarometriin vastanneista uskoo löytävänsä yritystoiminnalle jatkajan perheen sisältä.

Lännen Autokatsastuksen sukupolvenvaihdosprosessi alkoi 1,5 vuotta sitten, kesällä 2017. Korpela muutti silloin kanadalaisen miehensä Jeff Brouwerin kanssa Kanadan Torontosta Suomeen. Perehdyttämisjakson aikana hän oli mukana muun muassa asiakaspalvelussa ja tutustui työntekijöihin ja asiakkaisiin.

Samaan aikaan Korpela puhui paljon vanhempiensa kanssa. Yrityksessä myös mukana olevan äidin Anna-Liisan kanssa käytiin läpi hallintoon ja henkilöstöön liittyviä asioita, esimerkiksi kirjanpitoa.

Isä taas on ollut enemmän tekemisissä suoraan asiakkaiden kanssa ja tuntee konkreettisesti katsastamiseen liittyviä käytäntöjä. Tytär on yrittänyt imeä vanhemmiltaan niin paljon oppeja kuin mahdollista.

– Lisäksi olen käynyt paljon kursseilla, opetellut markkinointia ja käynyt toimitusjohtajakoulua, Korpela sanoo.

Hän kokee saaneensa paljon käytännön vinkkejä erityisesti Ely-keskuksen järjestämästä kasvun johtamiseen liittyvästä kurssista. Sieltä hän sai myös kannustusta esimerkiksi ajanhallintaan ja ihmisten johtamiseen.

Kanadassakin oli perheyritys

Kanadaan Korpela lähti reilut kymmenen vuotta sitten opiskelemaan, mutta jäi sille tielle Brouwerin tavattuaan. Hän työskenteli pitkään miehensä perheen logistiikkayrityksessä.

Pariskunta oli aika ajoin pohdiskellut Suomeen muuttamista, mutta työtilanne ja se, ettei Jeff osannut suomea, mietityttivät.

Kun vanhemmilta tuli kysymys perheyrityksen jatkamisesta, kaikki loksahti kohdalleen.

– Jos suoraan sanotaan, en hirveästi puntaroinut asiaa. Luotin siihen, että asiat järjestyvät.

Samaan aikaan myös Korpelan Anssi-veli oli kiinnostunut perheyrityksen jatkamisesta, joten perhe päätti avata toisen aseman Ilmajoelle noin parinkymmenen kilometrin päähän Seinäjoen-asemasta.

Uuden aseman perustamiseen liittyvät asiat vaativat paljon aikaa ja järjestelyjä, mikä hidasti alun perin vuoden mittaiseksi suunniteltua opettelu- ja perehdytysvaihetta.

– Nyt tuntuu, että tämä oli sopiva aika, eikä yhtään vähempi olisi riittänyt. Tässä on pitänyt ottaa haltuun iso kokonaisuus.

Ei tarvetta mullistuksille

Suomeen palattuaan Korpela oli täynnä intoa ja ajatteli panna Lännen Autokatsastuksessa ”kaiken uusiksi”. Hän kuitenkin ymmärsi nopeasti, että firmassa tehdään jo nyt paljon asioita hyvin. Tarvetta toiminnan mullistamiselle ei ole.

Toimitusjohtajana hän aikoo kiinnittää huomiota siihen, että yrityksen työntekijöiden vahvuuksia hyödynnetään entistä enemmän.

– Haluaisin antaa työntekijöille mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa sellaisilla osa-alueilla, jotka he tuntevat omikseen, ja sitä kautta myös osallistua oman työnsä suunnitteluun.

Kanadassa Korpela oppi yrityskulttuuria, jossa yrityksen asioista puhutaan avoimesti työntekijöiden kanssa. Avoimuutta hän aikoo tuoda myös Lännen Autokatsastukseen.

– Tavoitteena olisi luoda ilmapiiri, jossa keskusteleminen on rentoa ja avointa. Ja jossa ongelmistakin voidaan puhua hyvässä hengessä.

Ala on murroksessa

Kaikkein suurin oivallus Korpelalle on ollut asiakaspalvelun merkitys. Se tarkoittaa niinkin pieniä asioita kuin asiakkaiden tervehtimistä, mutta myös esimerkiksi joustavuutta. Hyvä asiakaspalvelu on yksi valtti katsastusalan kovassa kilpailussa.

Ala on ollut viime aikoina murroksessa. Viime vuonna voimaan tullut lakimuutos harvensi uusien ja alle kymmenen vuotta vanhojen henkilö- ja pakettiautojen katsastusmääriä selvästi, mikä todennäköisesti näkyy lovena kaikkien asemien katsastusmäärissä.

Korpelan mukaan kuitenkin vasta tämä vuosi näyttää, mitkä muutoksen konkreettiset vaikutukset ovat. Perinteisesti alkuvuosi on katsastusasemille hiljaista aikaa, mutta pääsiäisestä heinäkuun lopulle on kiireistä. Viimeistään sesonkiaika on tuoreen toimitusjohtajan tulikaste.

Korpela sanoo hyppäävänsä mielellään hulluihinkin haasteisiin, ja sellainen maasta toiseen muuttaminen ja perheyrityksen johtoon nouseminen on monin tavoin ollut.

– Vaikka olen yrittäjäperheestä, en oikein osannut odottaa, kuinka kokonaisvaltaisesti tämä vie mennessään. Mutta minuuttiakaan en vaihtaisi pois.

Kuinka vaikeaa on ottaa haltuun yli satavuotias perheyritys?

Perheyritys Polttimo kasvaa nyt viidennen sukupolven voimin. Rohkeat päätökset ovat tuplanneet yrityksen liikevaihdon.

Yrityksen voi siirtää perillisille, mutta yrittäjän asennetta ei voi testamentata

Sukupolvenvaihdos ei onnistu ilman intohimoa ja asennetta, kirjoittaa Armpan Juha Nalli.

Yrityksen sukupolvenvaihdos vaatii pääomaa – sijoitusyhtiö tuli apuun

Luontaistuotteita valmistava Valioravinto siirtyi kolmannelle sukupolvelle, joka pisti vauhtia päätöksentekoon.

Kebabista ja pihveistä syntyi menestyvä bisnes – yrittäjälle on tärkeintä laatu

Ole Snellman on rakentanut pakastetusta lihasta menestystarinan, Oles Fast Foodin. Sukupolvenvaihdos on hänelle helpotus.

Hattufirma nuorentui kerralla – saa markkinointiin vetoapua bloggaajilta

Kati Niemi laittoi uusiksi mallistot, markkinoinnin ja myynnin. Niin perheyrityksestä kuoriutui KN Collection.

Tytär otti ohjat muovisaumaamossa: Turha väliporras jäi historiaan

Saintexin toimitusjohtajan Susanna Blomqvistin mukaan yhteishenki on parantunut, kun työntekijät on otettu mukaan tekemään päätöksiä.

Tytär mylläsi perheyrityksen täysin – jäljelle jäi brändi ja hyvä henki

Elina Illukka on kasvattanut Eläinlääkäriasema Pet-Vetiä rohkeasti uudistaen. Muutoksen johtaminen on vaatinut kylmähermoisuutta.

Liika rönsyily on iso riski – yrittäjä tajusi sen vaikeimman kautta

Kuopiolainen Medikro oli mennä nurin 1990-luvun lamassa. Paluu vanhaan visioon auttoi oikeille raiteille.

Uusi omistaja pisti tuulemaan – näin yritys muuttui

Muovialan yritystä johtavan Wille Viittasen halu uudistua potkii eteenpäin.

Lataa lisää