Yrityskaupat

Yrityksen sukupolvenvaihdos vaatii pääomaa – sijoitusyhtiö tuli apuun

Yrityksen sukupolvenvaihdos vaatii pääomaa – sijoitusyhtiö tuli apuun

Luontaistuotteita valmistava Valioravinto siirtyi kolmannelle sukupolvelle, joka pisti vauhtia päätöksentekoon.

| |

Nuoremman sukupolven siirtymistä perheyrityksen johtoon ei voi pitää itsestäänselvyytenä. Kim Pomoell ei olisi osannut sanoa, että näin käy vielä joskus hänellekin.

Vuonna 2016 Pomoellista tuli kolmannen sukupolven toimitusjohtaja pietarsaarelaisessa luontaistuotteita valmistavassa ja myyvässä Valioravinnossa. Hänen isoisänsä Bertil on perustanut yrityksen vuonna 1960.

Ennen Valioravintoa Pomoell oli monta vuotta töissä johtotehtävissä Yhdysvalloissa. Muutettuaan Suomeen hän teki konsultointia ja headhuntingia eli suorahakua muun muassa MPS-konsernin toimitusjohtajana. Hän perusti myös oman Momentous-yrityksen, joka tekee hallitusjäsenten ja johdon suorahakua.

Mielenkiintoisista työtehtävistä huolimatta Pomoell koki oman oppimiskäyränsä toivottua heikommaksi.

– Sitten kävi niin, että perheyritys tuli myyntiin. Ajattelin, että olisi jännittävää olla mukana siinä, Pomoell kertoo.

Valioravinnon toiminta oli hänelle hyvinkin tuttua hallitusvuosien jälkeen. Kauppahinta oli kova, sillä kyseessä oli taloudellisesti hyvinvoiva yritys. Tänä päivänä yrityksen liikevaihto on noin 9,6 miljoonaa ja liikevoitto noin 12 prosenttia.

Sijoitusyhtiö Juuri Partners lähti mukaan sukupolvenvaihdokseen kattamaan Pomoellilta puuttuvan pääoman osuuden. Pomoell omistaa 55 prosenttia yrityksestä, Juuri noin 35 prosenttia ja loput muutama yrityksen johdossa oleva henkilö.

Kuka: Kim Pomoell
Ikä: 44
Paikkakunta: Espoo
Tavoite yrittäjänä: Olla utelias ja oppia uutta.

Yritys: Valioravinto
Toimiala:
Luontaistuotteiden valmistus ja tukkukauppa
Perustettu:
1960
Liikevaihto:
Noin 9,6 milj. euroa
Tulos: 800 000 euroa
Henkilöstö:
20

Sijoitusyhtiö toimii sparraajana

Joka neljäs vuoden 2018 Omistajanvaihdosbarometriin vastanneista yrittäjistä uskoo löytävänsä yritystoiminnalle jatkajan perheen sisältä, eli yritystoiminta siirtyisi eteenpäin sukupolvenvaihdoksella.

Suomessa on paljon pk-yrityksiä, joissa ikärakenne ja pääoman puute ovat ongelmia.

– Silloin Juuren tyyppinen sijoitusyhtiö voi olla vaihtoehto, Pomoell sanoo.

Hän on itse tyytyväinen järjestelyyn. Taloudellisen tuen lisäksi Juuri toimii sparraajana liiketoimintaa koskevissa päätöksissä. Sijoitusyhtiöllä on Pomoellin omaa kompetenssia ja kokemusta täydentävää sekä laajentavaa osaamista muun muassa rahoituksesta ja oikeudellisista asioista.

– Juuren avulla varmistun myös siitä, että fokus ja punainen lanka ovat selkeitä. Kokonaisuudessa on kyse kompetensseista, joita pk-yrityksillä yleensä ei ole.

Vaikka yhteistyö Juuren kanssa toimii, Pomoellin mukaan sijoitusyhtiö jää luultavasti jossain vaiheessa pois toiminnasta. Yhtiö tuli mukaan ensisijaisesti sukupolvenvaihdokseen, joskin se voi tarjota pääomaa myös kasvun tukemiseen.

Pöydällä on kuitenkin monta vaihtoehtoa. Pomoellin mukaan Valioravinnosta on tavoitteena luoda 20 miljoonan euron konserni.

Henkilökunta suhtautui epäilevästi

Pääomistajuus isossa yrityksessä tuo aina mukanaan taloudellisen paineen – vaikka mukaan saakin sijoitusyhtiön.

– Alallamme tapahtuu isoja muutoksia. Suurin riski ja pelko oli, ehdimmekö uudistaa yritystä tarpeeksi nopeasti, Pomoell sanoo.

Varsinkin kasvava verkkokauppa luo uudenlaisia vaatimuksia, mutta yrittäjällä on ollut koko ajan selkeä visio yrityksen tulevaisuuden kehityksestä.

Hän tosin pohti paljon, miten saisi henkilökunnan mukaan muutokseen. Suurin osa oli iloisia, että jatkaja löytyi perheestä, mutta Pomoell tiesi henkilökunnan tottuneen hyvin erilaiseen työtahtiin. Hänen muutoshaluunsa suhtauduttiin aluksi hieman epäillen.

– Monet sanoivat, että ”tuo ei pidä paikkansa” tai ”tuo ei tule ikinä tapahtumaan”, mutta näin jälkikäteen kaikki tiedostavat muutosten tapahtuneen aivan viime hetkillä.

Älä odota päätösten kanssa

Valioravinto on yksi kahdesta Vitality and Oy:hyn kuuluvasta itsenäisestä yhtiöstä. Toinen yhtiö, Makrobios, hankittiin vuonna 2017 laajentamaan liiketoimintaa.

Valioravinto myy tuotteitta luontaistuotekauppoihin ja apteekkeihin, kun taas Makrobioksen tuotteita myydään päivittäistavarakauppaan.

– Makrobioksen kautta saimme uuden tuotesegmentin sekä uusia myyntikanavia että asiakasryhmiä. Kyseessä on kuitenkin kahdesta operatiivisesti erillisestä yhtiöstä, jotta niitä ei koettaisi yhdeksi yhtiöksi, Pomoell kertoo.

Hänelle sukupolvenvaihdos on ollut opettavaista aikaa, ja hänestä on tullut vielä parempi päätöksentekijä. Pomoell kokee, että monissa perheyrityksissä on tapana reagoida liian hitaasti.

– Asiat muuttuvat nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Yhteistyö Juuren kanssa on pakottanut minua selventämään itselleni, miksi teen joitain päätöksiä.

Hänen neuvonsa muille yrittäjille on reagoida nopeammin. Ei kannata jäädä odottamaan, että jotain tapahtuu.

– Kannattaa aina pohtia, miten päätöksenteosta ja asioiden toimeenpanosta voi tehdä nopeampaa. Sitä kautta saa tiettyä terävyyttä, joka vahvistaa kilpailukykyä.

Fakta

8 vinkkiä sukupolvenvaihdokseen

1. Huomioikaa sekä perhe että yritys. Mikä on perheenjäsenten kannalta hyvä tapa toteuttaa sukupolvenvaihdos ja mikä tuo lisäarvoa yritykselle? Onnistuneen vaihdoksen jälkeen sekä perhe että yritys voivat hyvin.

2. Keskustelkaa. Sukupolvenvaihdos vaatii keskustelua polvien välillä. Mitä aikaisemmin keskustellaan, sitä parempi.

3. Muistakaa keskinäinen arvostus ja kunnioitus. Toisten mielipiteitä ja ajatuksia pitää kunnioittaa. Nuori sukupolvi haluaa usein toteuttaa omia ideoitaan ja unohtaa vanhan, mutta edellistä sukupolvea pitäisi kunnioittaa ja löytää yrityksen menestystekijät.

4. Miettikää jatkajasukupolven roolit. Jatkajalla voi olla operatiivinen rooli, tai sitten halutaan pelkästään vaikuttaa hallituksen kautta, jos on vaikka kouluttautunut lääkäriksi ja haluaa jatkaa niissä töissä. Tärkeintä on, että tiedetään missä kukakin haluaa olla mukana.

5. Hankkikaa tarvittava osaaminen. Jatkajan pitää opetella toimiala, jos se on hänelle uusi. Vertaistukea ei kannata unohtaa – olemalla yhteydessä muihin yrittäjiin, jotka ovat itseään muutaman vuoden edellä, voi saada tukea ja juttuseuraa.

6. Antakaa tilaa uudelle sukupolvelle. Jos luopujasukupolvi on päättänyt jäädä eläkkeelle 60-vuotiaana, ei kannata viikkoa ennen syntymäpäivää kertoa jatkavansa vielä viisi vuotta. Pitäkää kiinni päätöksistä. Luopuminen on helpompaa, jos löytää muuta sisältöä elämään.

7. Myös fyysinen vaihdos. Jos nuoremman sukupolven edustaja siirtyy toimitusjohtajaksi, myös toimitusjohtajan huone tai autopaikka pitää antaa eteenpäin hänelle.

8. Ei neuvojen tuputtamista. Vanhempi sukupolvi voi tarvittaessa toimia sparraajana ja olla läsnä, mutta neuvoja annetaan vasta kun mielipidettä kysytään.

Vinkit on antanut Perheyritysten liiton johtava asiantuntija Krista Elo-Pärssinen.

Lohenpaistosta maailmalle ja takaisin Lappiin – Niina Pietikäinen palasi erämaahan ja kasvoi perheyrityksen toimitusjohtajaksi

Kolmannen polven perheyrittäjän katse on vahvasti tulevaisuudessa. Länsi-Lappiin on tarkoitus houkutella lisää matkailijoita muutenkin kuin talvikaudella.

Sukupolvenvaihdosta ei kannata karsastaa – Uusi sukupolvi tarjoaa tuoreita näkökulmia yrittäjyyteen

Perheyrityksen jatkajan on helpompi kehittää yrityksen toimintaa uusin silmin, kirjoittavat Pentisol Oy:n Jari ja Sanna Mäkinen.

Kuinka vaikeaa on ottaa haltuun yli satavuotias perheyritys?

Perheyritys Polttimo kasvaa nyt viidennen sukupolven voimin. Rohkeat päätökset ovat tuplanneet yrityksen liikevaihdon.

Yrityksen voi siirtää perillisille, mutta yrittäjän asennetta ei voi testamentata

Sukupolvenvaihdos ei onnistu ilman intohimoa ja asennetta, kirjoittaa Armpan Juha Nalli.

Kebabista ja pihveistä syntyi menestyvä bisnes – yrittäjälle on tärkeintä laatu

Ole Snellman on rakentanut pakastetusta lihasta menestystarinan, Oles Fast Foodin. Sukupolvenvaihdos on hänelle helpotus.

Hullut haasteet houkuttelivat – Kanada sai jäädä, kun vanhemmat pyysivät perheyrityksen jatkajaksi

Milla Korpela otti veljensä kanssa vastuun vanhempiensa yrityksestä. Puolentoista vuoden siirtymäaika antoi hyvät valmiudet työhön.

Hattufirma nuorentui kerralla – saa markkinointiin vetoapua bloggaajilta

Kati Niemi laittoi uusiksi mallistot, markkinoinnin ja myynnin. Niin perheyrityksestä kuoriutui KN Collection.

Tytär otti ohjat muovisaumaamossa: Turha väliporras jäi historiaan

Saintexin toimitusjohtajan Susanna Blomqvistin mukaan yhteishenki on parantunut, kun työntekijät on otettu mukaan tekemään päätöksiä.

Tytär mylläsi perheyrityksen täysin – jäljelle jäi brändi ja hyvä henki

Elina Illukka on kasvattanut Eläinlääkäriasema Pet-Vetiä rohkeasti uudistaen. Muutoksen johtaminen on vaatinut kylmähermoisuutta.

Lataa lisää